Ce trebuie sa facem in zilele caniculare

Ministerul Sanatatii a solicitat serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora acolo unde numarul solicitarilor este in crestere din cauza caniculei.

Temperaturile ridicate din ultimele zile au facut ca Ministerul Sanatatii sa solicite activarea planurile de masuri pentru zile caniculare si sa demareze verificari privind conditiile igienico-sanitare, de cazare si alimentatie din taberele scolare, precum si din unitatile hoteliere si cele de alimentatie publica.

In ceea ce priveste populatia, se recomanda sa fie urmate sfaturile medicilor si sa se evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11,00 si 18,00.

In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 – 2 litri), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii sfatuiesc populatia sa consume in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa.

In aceasta perioada nu trebuie sa consumam alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

O alta restrictie a medicilor se refera si bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola), care deshidrateaza organismul sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Daca este absolut necesar sa ne expunem la soare intre orele amiezii trebuie sa folosim o tinuta adecvata: palarii de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Etichete: masuri zile caniculare, canicula restrictii

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.