Ce spun expertii OMS despre o eventuala pandemie de gripa

Potrivit ultimei informari publicate de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, numarul deceselor cauzate de gripa in acest sezon a ajuns la 173.

Ultimul deces din cauza gripei este cel al unui barbat de 66 de ani din Dambovita, confirmat cu virus gripal tip A. El avea conditii medicale preexistente si nu fusese vaccinat antigripal.

Expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrag atentia ca declansarea unei pandemii de gripa este inevitabila, fiind doar o chestiune de timp.

Medicul Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Executiv al OMS, a explicat ca epidemia este declarata doar la nivel national, in timp ce pandemia afecteaza zone mari ale globului, ca in 2009 si 2010.

Potrivit specialistului, OMS are un plan global de actiune si fiecare tara trebuie sa-l aplice national si a subliniat ca oamenii trebuie sa respecte masuri de precautie in fiecare sezon normal de gripa, iar autoritatile trebuie sa fie pregatite.

„OMS are un plan global de actiune si fiecare tara trebuie sa-l aplice national: trebuie sa existe o pregatire a sistemelor nationale de supraveghere a gripei, a sistemului care asigura vaccinul sezonier, pentru ca administrarea lui e un bun exemplu, care ne demonstreaza cum ar trebui facute lucrurile cand apare amenintarea unei pandemii, trebuie constituite stocuri, sa existe agreement-uri intre state, inclusiv cu companii farmaceutice, ca sa existe acces la vaccin si la medicatia antivirala. Vaccinul pentru preventie, iar la gripa pandemica se face un vaccin pentru acea tulpina. Am facut la fel in 2009”, a declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, conform Digi24.

Informatii despre gripa si vaccinarea antigripala, AICI.

Etichete: epidemie de gripa, pandemie de gripa, decese gripa, oms

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.