Ce risti daca nu te inregistrezi la Fisc pentru a plati CASS, cand nu ai niciun venit

donatie-baniIncepand cu aceasta luna, persoanele fizice fara venituri au o noua obligatie fata de Fisc.

Mai precis, acestea trebuie sa plateasca in mod obligatoriu contributia la sistemul public de sanatate (CASS), nu inainte de a se inregistra in evidentele ANAF privitoare la persoanele fizice care nu realizeaza venituri. In caz contrar, ele risca sanctiuni, dupa cum prevede Codul de procedura fiscala.

Procedura privind gestiunea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri, prevazute la art. 180 alin. (1) din noul Cod fiscal a fost stabilita prin Ordinul ANAF nr. 3743/2015, care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 975 din 29 decembrie 2015 si care a intrat in vigoare pe 1 ianuarie 2016

Documentul adoptat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prevede obligativitatea ca persoanele fizice fara venituri sa se inregistreze la Fisc in maxim 15 zile de la data in care se incadreaza in categoria platitorilor de CASS care nu obtin venituri si sa plateasca contributia la sistemul public de sanatate (CASS).

Daca va regasiti in aceasta situatie, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa completati si sa depuneti la ANAF formularul 604 „Declaratia de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata”.

Nedepunerea declaratiei fiscale se sanctioneaza cu amenda

In noul Cod de procedura fiscala, in vigoare de la data 1 ianuarie 2016, in cadrul Titlului XI Sanctiuni, la art. 336 Contraventii, este specificat ca nedepunerea de catre contribuabil la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni se sanctioneaza cu o amenda cuprinsa intre 500 de lei si 1.000 de lei pentru persoanele fizice.

Avand in vedere ca formularul 604 este o declaratie de inregistrare fiscala, asa cum ii spune si numele („Declaratia de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata”), persoanele fizice care nu se vor inregistra la Fisc in termen de 15 zile de la data in care se incadreaza in categoria platitorilor de CASS care nu obtin venituri, vor fi pasibile de amenda mentionata in paragraful anterior.

Sursa: avocatnet.ro

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.