Ce risca femeile insarcinate care fumeaza

fumatul-afecteaza-sarcinaUn nou studiu care analizeaza riscurile fumatului asupra sarcinii precizeaza ca fumatul poate afecta celulele AND din placenta. Studiul, mentionat de medicalpress.es, va fi publicat in revista de specialitate internationala Patologia Umana.

Cum afecteaza fumatul fatul

Pana in prezent, fumatul a fost relationat cu o greutate si o inaltime mai mica a fatului la nastere in cazul femeilor care au fumat in timpul sarcinii.

In cadrul studiului mentionat anterior, specialistii au ajuns la concluzia ca fumatul poate afecta placenta.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, studiul a analizat placenta a 236 de femei care au nascut. Dintre acestea, 52 de femei au fumat in timpul sarcinii, 34 au renuntat la fumat cu patru saptamani inainte de nastere sau mai devreme, in timp ce 150 erau nefumatoare.

Din analiza acestor placente, cercetatorii au ajuns la concluzia ca celulele placentei erau afectate direct proportional cu numarul de tigari fumate.

Functia nutritiva afectata de fumat

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca fumatul poate altera functia celulara a placentei prin lipsa a trei proteine esentiale pentru nutritia fetala si pentru cresterea normala a fatului.

In acelasi timp, autorii studiului au identificat acelasi grad de afectare a placentei la femeile care s-au lasat de fumat cu aproximativ 4 saptamani inainte de nasterea copilului si la cele care nu au fumat niciodata.

In acest caz, specialistii considera ca femeile care fumeaza pana in timpul sarcinii pot preveni afectarea placentei si implicit a fatului daca se lasa de fumat la timp pana la nasterea copilului.

Studiul a fost realizat de catre cercetatorii de la Universitatea Otago.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.