Ce ne sfatuiesc medicii sa facem in perioadele cu frig si zapada

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis o atentionare Cod galben de ninsori si viscol, valabila in 17 judete din sudul si sud-estul tarii, inclusiv Capitala, dar si o informare de vreme deosebit de rece. Astfel, intr-un comunicat al DSP Bucuresti, medicii atentioneaza ca expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie si degeraturi.

„Reamintim ca expunerea prelungita la frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica, precum somnolenta, pierderi de memorie, dificultati de vorbire, iar pe vreme friguroasa se pierde pana la 50% din caldura corpului prin extremitati”, avertizeaza medicii.

In aceasta perioada cu temperaturi extrem de reduse, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti recomanda populatiei sa consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume sa evite consumul bauturilor alcoolice, deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig, iar in cazul in care este absolut necesara o astfel de deplasare se recomanda imbracamintea adecvata si folosirea obiectelor de vestimentatie specifice anotimpului de iarna (caciula, fular, manusi, incaltaminte de iarna etc.).

De asemenea, persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, sunt sfatuite sa evite deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii in conditii de temperaturi scazute.

Totodata, medicii recomanda acordarea unei atentii speciale copiilor si evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, parintii fiind rugati sa evite transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator.

Alta recomandare venita din partea medicilor se refera la incalzirea corespunzatoare a locuintelor si a spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate, care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon, asigurarea unei bune aerisiri a locuintelor, cel putin o data pe zi, si atentie la supraincalzirea atmosferei din locuinta, pentru ca socul termic este mai mare atunci cand se iese afara.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.