Ce modificari aduc noile criterii de incadrare in grad de handicap

tratament-boala-parkinsonMinistrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si Rovana Plumb, ministrul Muncii, au semnat un ordin comun pentru aprobarea criteriilor de incadrare in grad de handicap. Noul ordin respecta clasificarile internationale a functionarii, dizabilitatii si sanatatii si vine cu completarea introducerii afectiunilor de hemiplegie/hemipareza.

Ce modificari in incadrarea in grad de handicap aduce noul ordin

Vor fi incadrate intr-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareza, care necesita sprijin partial sau permanent din partea altei persoane pentru desfasurarea activitatilor zilnice.

Au fost incluse, de asemenea, afectiuni osteoarticulare invalidante, indiferent de varsta la care au debutat si de etiologie.

Au fost introduse afectiuni neurologice mai rare, cu tulburari clinice semnificative, precum sindromul Prader-Willi, distoniile musculare.

Prin noul acord semnat s-a stabilit sa se aplice unitar criteriile la nivelul tarii, a comisiilor judetene si de sector, pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie, cu incadrare in gradul de handicap accentuat si grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare a comisiei, fapt care nu era precizat in ordinul anterior.

“Salut aceasta decizie istorica pentru pacientii care au asteptat ani de zile. Ceea ce este cel mai important de spus este ca in sfarsit Romania aplica criteriile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Ne adresam unui numar de 70.000 de pacienti”, a precizat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.