Ce metode de contraceptie folosim dupa sarcina?


O multime de mamici nu stiu cand trebuie sa inceapa utilizarea metodelor contraceptive dupa ce au nascut un copil. Despre momentul optim de reluarea a metodelor contraceptive dar si despre tipul acestora ne-a povestit dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie de la Spitalul Medicover.

Anca Rusen

Reluarea masurilor de contraceptie este in stransa legatura cu modul de hranire al sugarului. Mai exact, daca cel mic este hranit exclusiv la san, este posibil ca ovarul sa nu inceapa sa functioneze pana la diversificare, adica sa nu aiba loc ovulatia. Perioada de fertilitate poate reveni insa in orice moment, de la aproximativ sase saptamani de la nasterea bebelusului. O femeie devine fertila cu aproximativ doua saptamani inainte de prima menstruatie de dupa nastere, astfel trebuie retinut faptul ca nu exista niciun semn care sa confirme la timp revenirea fertilitatii. De aceea, este indicat sa utilizeze contraceptive care te vor proteja de o noua sarcina, mai ales daca abia ai nascut.

Principalele metode de contraceptie pe care le poti utiliza dupa sarcina:

• Diafragma este o metoda de contraceptie buna. Practic, este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adanc in vagin. Se foloseste de fiecare data cand ai contact sexual. Medicul ginecolog sau o asistenta medicala iti pot prescrie aceasta diafragma, dar nu imediat dupa sarcina, ci la aproximativ doua luni, deoarece abia atunci colul uterin isi revine la forma initiala. Eficienta acesteia este intre 92-96%.

• Pilula simpla, o alta metoda de contraceptie care poate sa fie luata chiar daca alaptezi, ea neafectand nou-nascutul sau lactatia. Aceasta este definita astfel deoarece spre deosebire de pilula combinata nu contine estrogen, ci doar o cantitate redusa de progestina. Pilula simpla se ia zilnic, la aceeasi ora, fara intrerupere intre folii. Daca uiti sa iei pastila la ora stabilita, nu poti intarzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore.

• Implantul subdermic. Acesta este un tub de plastic, mic, subtire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul contine progesteron si constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive si este activ inca din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face dupa 21 de zile de la nasterea bebelusului si nu afecteaza alaptatul deoarece contine o cantitate mica de progesteron. Implantul poate fi indepartat printr-o taietura mica a pielii, folosindu-se un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, in partea interioara a bratului si poate dura pana la trei ani.

• Spermicidul, un mijloc de contraceptie care poate fi folosit dupa nasterea unui copil. Acesta se aplica in vagin inaintea unui contact pentru a preveni sarcina. Spermicidul se gaseste in mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule. Atentie! Spermicidul se introduce in vagin cu 15 minute inainte de contactul sexual, deoarece substanta va deveni activa doar dupa dizolvare, in prezenta caldurii corporale. Este important sa retii ca dupa contactul sexual nu este bine sa mergi la toaleta 6 ore, deoarece exista sanse ca agentul contraceptiv sa fie anulat de agentii de spalare.

• Steriletul. Pentru a beneficia de un sterilet trebuie sa astepti minimum 2 luni de la nastere, pentru ca vaginul si perineul sa se vindece complet in urma nasterii. Beneficiile steriletului sunt multiple, acesta nu interfereaza cu alaptarea sau activitatile zilnice si este reversibil in cazul in care te hotarasti sa ramai din nou insarcinata.

Sunt importante masurile contraceptive daca te afli intr-un moment al vietii cand nu doresti un copil. 


Articolul este realizat cu sprijinul dr.Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie de la Spitalul Medicover

 

 

 

Etichete: metode de contraceptie, masuri contraceptive

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.