Ce masura propune OMS pentru descurajarea fumatului

poza interdictie publicitate fumatOrganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) propune o crestere cu 50% a taxelor pentru tigari cu scopul de a descuraja fumatul si a reduce astfel riscurile majore care apar la persoanele care fumeaza. Conform statisticilor, 49 milioane de persoane la nivel mondial fumeaza, iar sase milioane de decese sunt cauzate de fumat.

11 milioane de vieti ar fi salvate daca s-ar reduce consumul de tutun

Expertii OMS precizeaza ca tutunul cauzeaza sase milioane de decese in fiecare an. 600.000 dintre acestea sunt cauzate de fumatul pasiv.
Ayda Yurelki, expert OMS, avertizeaza ca, daca nu va fi redus numarul persoanelor care fumeaza, numarul de decese cauzate de fumat va creste la opt milioane anual.

Preturile mari la tigari ii descurajeaza pe tineri sa fumeze

Consumul de tutun este redus cu 4% in tarile dezvoltate daca exista o crestere medie cu 10% a pretului la tigari, respectiv cu 5% in tarile medii sau slab dezvoltate.

Specialistii OMS considera ca o crestere a pretului tigarilor are impactul cel mai mare in randul tinerilor, deoarece preturile mari ii descurajeaza sa mai fumeze, iar multi dintre ei renunta de tot.

Franta a reusit sa reduca semnificativ cazurile de cancer pulmonar cauzat de fumat prin scaderea cu 50% a consumului de tutun. Masura pe care au luat-o intre 1999 si 2005 autoritatile franceze a fost triplarea preturilor la tigari.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.