Ce efecte poate avea depresia in viata de cuplu

cupluBolile cronice pot aduce energii negative intr-o relatie sau, dimpotriva, ii pot arata adevarata profunzime si frumusete, sunt de parere terapetii.

In cazul depresiei, in schimb, studiile arata ca peste o treime din adultii care traiesc langa o persoana afectata ajung sa sa sufere si ei la randul lor de aceasta tulburare.

Acest lucru este afirmat si de J. Raymond DePaulo, doctor la Johns Hopkins School of Medicine.

Intr-o relatie in care un partener sufera de depresie, la un moment dat ambii se vor simti vinovati pentru situatia prin care trec.

Persoana depresiva va regreta faptul ca il face pe celalalt sa treaca prin problemele sale, iar celalalt partener se va intreba daca a gresit cu ceva si cum poate fi de ajutor.

Sexualitatea are de suferit

Viata de cuplu are de suferit in urma aparitiei depresiei. Creierul controleaza impulsurile sexuale, iar depresia cauzeaza un dezechilibru chimic la nivelul acestuiai. Astfel, starile depresive afecteaza capacitatea unei persoane de a avea o viata sexuala normala.

„Medicatia prescrisa pentru depresie a fost conectata mult timp cu diminuarea libidoului si disfunctiile erectile, odata cu inhibarea placerii sexuale. Astazi exista tratamente care nu afecteaza viata sexuala a pacientului iar discutiile cu doctorul si partenerul de viata sunt esentiale in depasirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind sa inteleaga faptul ca problema pe care o au este depresia, nu relatia lor”, scrie si site-ul depresiv.ro.

Cum se pot diminua efectele despresiei in viata de cuplu

Pentru a evita molipsirea, celalalt partener trebuie in primul rand sa inteleaga prin ce trece cel afectat si sa ii fie alaturi, insa sa stabileasca si anumite limite.

Apatia si sentimentele negative ale partenerului  depresiv pot conduce cuplul catre izolare sociala sau catre interactiuni in care partenerul depresiv il domina pe celalalt.

Un sprijin real poate fi obtinut in cadrul terapiile de cuplu, care includ aspecte ce ii vizeaza pe ambii parteneri.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.