Ce efect are apa fierbinte cand ne spalam pe maini

apa-fierbinteChiar daca nu exista evidente clare ca apa calda are un efect mult mai puternic in eliminarea bacteriilor atunci cand ne spalam pe maini, peste 70% dintre oameni considera apa calda mult mai eficienta decat apa rece, conform European Cleaning Journal.

Apa fierbinte in spalatul pe maini nu este necesara

Specialistii confirma faptul ca apa fierbinte poate distruge bacteriile, insa numai la temperaturi foarte ridicate, pe care omul nu le poate tolera, precum peste 90˚C.

Cercetatorii de la Vanderbilt Institute for Energy and Environment University au ajuns la concluzia ca apa rece de pana la 4˚C are acelasi efect in fata bacteriilor ca apa fierbinte daca stim sa ne spalam corect pe maini: ne frecam bine cu sapun, ne clatim si ne uscam bine.

Mai mult, au observat ca apa fierbinte ar putea sa afecteze igiena mainilor. Apa fierbinte poate irita pielea si afecta stratul protector de suprafata al mainii. In acest fel, mainile ar fi mai putin rezistente in fata bacteriilor.

OMS nu precizeaza apa fierbinte ca regula in spalatul pe maini

Cercetatorii isi sustin opinia inutilitatii apei fierbinti in igiena mainilor si prin faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca regula in spalatul pe maini utilizarea sapunului si a apei timp de 20 de secunde la fiecare spalare.

Mai mult, expertii considera ca apa fierbinte pe care o folosim inutil in locul apei reci afecteaza grav mediul inconjurator.

Studiile arata ca in 800 de miliarde de spalari pe maini facute de americani intr-un singur an se genereaza 6 milioane de tone metrice de dioxid de carbon.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.