Ce drepturi are mama sau femeia insarcinata la locul de munca

mamaPentru a beneficia de anumite drepturi la locul de munca, femeile insarcinate sau mamele trebuie sa anunte angajatorul in scris privind starea lor, conform ordonantei OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. Femeile angajate insarcinate, cele care au nascut recent si cele care si-au reluat activitatea dupa concediul de lauzie pot solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege. Aceste persoane trebuie sa aduca de la medicul de familie documente care sa le ateste starea.

O femeie insarcinata are dreptul la reducerea programului de munca

In cazul in care medicul de familie atesta ca persoana in cauza nu poate sa indeplineasca intreaga norma de munca, ea are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara modificarea veniturilor salariale.

Gravida si proaspata mamica au dreptul sa nu desfasoare activitati care le pot pune in pericol starea de sanatate

In cazul in care o femeie insarcinata sau o femeie care alapteaza desfasoara activitati cu risc pentru sarcina sau pentru alaptare, angajatorul este obligat sa le modifice conditiile de munca sau orarul.

Angajatele au drept la pauze si amenajari pentru repaus

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa stie ca au dreptul, la intervale regulate de timp, la pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau pentru miscare.

Acest interval de timp este stabilit de medicul de medicina muncii.

Angajatele au dreptul la 16 ore pe luna pentru a face consultatii medicale

Femeile gravide au dreptul la maximum 16 ore pe luna pentru a efectua consultatii prenatale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in cadrul programului de lucru.

Mamele care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare

In cadrul programului de lucru, femeile care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului.

La cerere, mamele pot cere reducerea programului de lucru cu doua ore, timp acordat pentru alaptare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.