Cati medici oncologi sunt in Romania

Numarul total al medicilor si medicilor rezidenti cu specialitatea oncologie in Romania este de 495, conform datelor de la Ministerul Sanatatii pentru anul 2016.

Potrivit Agerpres, cei mai multi medici oncologi se afla la Cluj-Napoca — 89 si Bucuresti — 50. La polul opus se afla judetul Calarasi, cu un singur medic oncolog rezident.

Din cei 276 de medici rezidenti inregistrati la nivelul intregii tari, cei mai multi lucrau in unitati medicale din Iasi — 25, Craiova — 18 si Cluj Napoca — 9.

Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, Cezar Irimia, sustine ca numarul medicilor oncologi raportat la numarul de pacienti diagnosticati cu cancer este foarte mic.

„Conform studiului IMAS din 2015, in Romania sunt peste 850.000 de pacienti cu cancer. Conform datelor de la Casa Nationala, in fiecare an sunt cam 115.000 in tratament efectiv din cei 850.000 de pacienti. In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticati 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienti mor zilnic in Romania de patologia oncologica din varii motive. Unii descopera boala prea tarziu, unii n-au acces la investigatii si tratamente. Multi dintre cei 130 ar fi putut fi salvati sau, ma rog, li s-ar fi putut prelungi viata, dar, neavand acces la tratamente si investigatii, ei mor fara nicio sansa”, a declarat Cezar Irimia pentru Agerpres.

El sustine ca, din datele pe care le are, numarul medicilor oncologi la nivelul intregii tari este de 300, plus 50 de medici radioterapeuti cu competente in oncologie.

„Nu stiu ce date au trimis cei de la Ministerul Sanatatii, dar de la presedintele Comisiei de cancer din Minister stiu ca exista aproximativ 300 de medici oncologi in Romania, la care se adauga in jur de 50 de doctori radioterapeuti cu competente in oncologie. Insuficienti medici, tinand cont de numarul mare de bolnavi. (…) Chiar daca ii luam si pe cei din privat, este clar ca totalul medicilor este insuficient”, a mai spus Irimia conform sursei mentionate.

Potrivit datelor detinute de Ministerul Sanatatii, in Capitala erau inregistrati anul trecut 50 de medici oncologi.
Dintre acestia, la Spitalul Universitar de Urgenta „Elias” lucrau 4 medici oncologi, la Spitalul ”Sf. Maria” — 2, iar la Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie Filantropia — 1, la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” — 2, la Spitalul Clinic Colentina — 3, iar la Spitalul Coltea — 4.

Potrivit informarii Ministerului Sanatatii, la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” sunt 3 medici oncologi, iar Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” — 3. La Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii „Grigore Alexandrescu” este un singur medic oncolog, la Spitalul de Urgenta Floreasca — 5, iar la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alex. Trestioreanu” — 22.

In tara, cei mai multi medici oncologi sunt in judetul Cluj — 89. Dintre acestia, doar la Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuta” sunt 72, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca — 12, iar la Spitalul Municipal Dej — 2.
La Iasi sunt 33 de medici oncologi, cei mai multi, 31, fiind la Institutul Regional de Oncologie. In judetul Dolj sunt 24 de medici oncologi. La Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova sunt 19, la Spitalul Municipal Clinic Filantropia Craiova — 4, iar la Spitalul Municipal Bailesti — 1.

In Prahova sunt doar 8 medici oncologi. Dintre acestia, 6 sunt la Spitalul Municipal Ploiesti si cate unul la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti si la Spitalul Municipal Campina. La Satu Mare sunt 9, la Sibiu — 7, in Suceava — 6, iar in Teleorman — 8.

In judetele Tulcea si Valcea sunt cate 5 medici oncologi, iar in Vrancea sunt doar 4, la Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Focsani. In Alba sunt 4 medici oncologi, toti la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, iar in Arad sunt 6, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad. In Arges sunt 8 medici oncologi, dintre care 5 la Spitalul Judetean de Urgenta Pitesti si 3 la Spitalul Municipal Campulung.

In judetul Bacau sunt 8 medici oncologi. Dintre acestia, 4 lucreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, 2 — la Spitalul Municipal Onesti si 2 — la Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti.

La Bihor sunt 8 medici oncologi, iar la Bistrita — 4. La Braila sunt 6 medici oncologi si toti lucreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Aceeasi situatie este intalnita in mai multe judete.

La Buzau, sunt doar 4 medici, toti la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau. La Caras-Severin sunt tot 4 medici oncologi, la Spitalul Judetean de Urgenta Resita, iar in judetul Constanta sunt 5, dintre care 3 lucreaza la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta si 2 la Spitalul Municipal Mangalia, arata datele Ministerului Sanatatii.

In judetul Calarasi este un singur medic oncolog si acesta lucreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Calarasi si este rezident, iar in Covasna sunt 2, la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Fogolyan Kristof”.

De asemenea, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Ilfov sunt 2 medici oncologi, iar in judetul Salaj sunt 4, care lucreaza la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.

Potrivit Institutului National de Statistica, numarul medicilor si medicilor rezidenti in specialitatea oncologie medicala, in anul 2016, a fost de 648, din care 279 rezidenti. Dintre acestia, 512 medici oncologi lucrau in reteaua publica, 279 dintre ei fiind rezidenti. In reteaua privata erau inregistrati 136 de medici si niciun resident, mai relateaza Agerpres.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.