Cati bani aloca Guvernul pentru fiecare persoana aflata in carantina

Executivul a alocat bani pentru persoanele aflate in carantina din cauza coronavirusului Covid-19. Se vor avea in vedere cheltuieli cu cazarea, masa, igiena si inclusiv cu tratamentele pentru boli cronice, acolo unde este cazul.

Sumele apar in hotararea Guvernului privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantina si luarea unor masuri in domeniul sanatatii, precum si pentru alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazuta in bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii, act normativ care a fost publicat joi seara in Monitorul Oficial, relateaza Agerpres.

De asemenea, Hotararea prevede normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor destinate carantinei.

Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoana in parte includ:

  • alocatia de cazare in valoare de 230 de lei pe zi, care pe langa costurile legate de spatiul de locuit inseamna si costurile cu servicii de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor persoanelor si a altor efecte personale ale acestora;
  • in situatia in care persoana este cazata intr-un centru de carantina pus la dispozitie in mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei pe zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor si a altor efecte personale ale acestora.

Indemnizatia de cazare este in cuantum de 70 de lei pe zi si cuprinde: cheltuieli cu hrana – 3 mese pe zi servite in camera, cu utilizarea tacamurilor si a veselei de unica folosinta; cheltuieli cu apa – intre 2 – 4 litri pe zi de persoana, cu utilizarea paharelor de unica folosinta; cheltuieli cu imbracaminte corespunzatoare – cate doua pijamale si doua perechi de papuci de unica folosinta pentru toata perioada de carantinare.

In cazul in care persoana aflata in carantina necesita servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se deconteaza pe baza de documente justificative, mai scrie in hotarare.

De asemenea, daca o persoana aflata in carantina necesita tratament pentru afectiuni preexistente sau care pot aparea in perioada de carantina, acesta se va acorda in baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicala, reteta, iar cheltuielile se vor deconta pe baza de documente justificative, mai transmite sursa citata.

Etichete: carantina coronavirus, izolare coronavirus, cheltuieli carantina, indemnizatie izolare coronavirus, bani carantina covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.