Casca speciala care impiedica pierderea parului in timpul chimioterapiei

Chimioterapia ataca toate celulele din corp care se divid rapid. Daca avem in vedere viteza cu care are loc aceasta diviziune celulara, cele care formeaza parul sunt pe locul doi intr-un clasament al rapiditatii. De aceea, majoritatea pacientilor incep sa isi piarda parul dupa doua saptamani de la prima sedinta de chimioterapie.

Efectele sunt insa diferite pentru fiecare bolnav. Pentru a reduce caderea parului, pacientii care urmeaza chimioterapia la Centrul de Oncologie OncoHelp din Timisoara au la dispozitie o casca speciala care impiedica pierderea parului sau mentine o pierdere moderata, de 30-50 la suta, se precizeaza intr-un comunical al unitatii medicale.

De acest dispozitiv pot beneficia, gratuit, toti pacientii centrului de tratament din Banat. Dispozitivul, numit Scalp Cooler, este de fapt o boneta speciala, ce se fixeaza pe cap si care duce la racirea scalpului cu cateva grade. Astfel, se reduce fluxul sanguin la nivelul foliculilor parului, iar substantele medicale folosite in chimioterapie nu mai afecteaza atat de grav firul de par, acesta mentinandu-si rezistenta.

Scaderea temperaturii scalpului permite pastrarea parului in mare parte sau chiar in totalitate. Pentru a avea efect, boneta trebuie folosita de la prima sedinta de tratament. Rezultatele acestei proceduri depind insa de tipul si faza cancerului, varsta, starea parului, dar si de starea generala de sanatate.

“Procedura presupune inceperea folosirii bonetei cu 30 de minute inainte de administrarea tratamentului perfuzabil. Practic, in acel moment are loc scaderea temperaturii scalpului. Casca este mentinuta apoi pe toata durata perfuzarii si 90 de minute dupa ce se incheie administrarea citostaticelor. Trebuie spus ca acest dispozitiv protejeaza inclusiv regenerarea parului”, spune Dr. Norina Macra, medic primar oncolog, Asociatia OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp

“Pentru unii pacienti, pierderea parului poate fi una dintre urmarile tratamentului cel mai greu de indurat, iar asta poate duce, totodata, la scaderea increderii in sine, la stari de anxietate, deprimare sau furie. Aceste consecinte la nivel emotional pot afecta atat relatia cu propria persoana, cat si cu cei din jur”, a declarat si Alexandra Rebeca Mihoc, psiholog clinician supervizare Asociatia OncoHelp- Centrul de Oncologie OncoHelp.

Foto: Asociatia Oncohelp

Etichete: caderea parului, efecte chimioterapie, caderea parului chimioterapie

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Alexandra spune:

    Cum pot sa achizitionez o casca?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.