Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor cu Cancer a fost lansata

campanie-de-preventie-hepatitaDe Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului a fost lansata “Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor cu Cancer” la Parlamentul European de la Strasbourg. Documentul a fost realizat de reprezentanti ai celor mai importante organizatii ale pacientilor si ai comunitatilor medicale din Europa.

Reducerea inegalitatilor cu care se confrunta bolnavii de cancer

Nevoia documentului este marcata de faptul ca nu toti bolnavii de cancer din Europa au acces la aceleasi tratamente si servicii medicale.

“In privinta tratamentului si ingrijirii de care pot beneficia bolnavii de cancer, diferentele dintre statele sarace si cele bogate ale Europei sunt uriase. Acest lucru trebuie sa se schimbe, in primul rand prin efortul autoritatilor europene”, a precizat Daciana Sarbu, membra a Comisiei de Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a PE.

Se considera ca afectiunea va avea un impact major in continuare nu doar asupra bolnavilor si a familiilor acestora, ci si asupra sistemelor de sanatate.

“Povara economica a cancerului se apropie acum de 1000 de miliarde de euro in lumea intreaga, facand din aceasta maladia numarul unu in lume din punctul de vedere al costurilor pentru economia noastra globala. Acest parteneriat unic, speram noi, va asigura un beneficiu real pentru pacientii de cancer”, a precizat Francesco de Lorenzo, presedinte al Coalitiei Europene a Pacientilor Bolnavi de Cancer (ECPC).

Trei principii fundamentale centrate pe pacient

Primul principiu care sta la baza Declaratiei drepturilor pacientului european suferind de cancer are in vedere dreptul de a primi informatii exacte si de a fi implicat proactiv in propria ingrijire.

Acest principiu este urmat de dreptul la acces optim si rapid la asistenta de specialitate corespunzatoare.

Al treilea drept prevede asistenta in cadrul sistemelor de sanatate in masura sa asigure rezultate optime de tratament, reabilitarea pacientului si ingrijire de specialitate la preturi accesibile.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.