Care sunt servicile medicale pe care le acopera CEASS?

CARD-ERUROPEAN-DE-SANATATECardul european de sanatate ofera dreptul de a primi tratament medical in toate statele membre ale Uniunii Europene.

In calatoriile in strainatate trebuie luate in considerare si situatiile neprevazute, cum ar fi accidnetele sau imbolnavirile.

Cardul european de asigurari sociale de sanatate ofera dreptul de a primi tratament medical in oricare dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Ghidul Comisiei Europene cuprinde indrumari in cazul in care turistii se imbolnavesc, sufera un accident sau au deja probleme de sanatate.

In Uniunea Europeana, dar si in Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia, cetatenii romani au dreptul la ingrijiri medicale de urgenta daca au la ei cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS).

Tratamentul va fi oferit in aceleasi conditii si la acelasi pret ca in cazul cetatenilor asigurati in tara vizitata.

Cine are dreptul de a detine CEASS?

Orice persoana asigurata sau acoperita de sistemul de securitate sociala din orice stat membru are dreptul de a detine CEASS. Cum CEASS acopera doar posesorul, fiecare membru al familiei trebuie sa detina propriul card.

Modalitatile de eliberare si utilizare a Cardului European

Incepand cu anul 2007, persoanele asigurate de pe teritoriul Romaniei pot solicita cardul european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le da dreptul la asistenta medicala devenita necesara in timpul sederii temporare pe teritoriul statelor membre UE, Spatiul Economic European sau Elvetia.

Prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/SEE/Elvetia pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni.

Cum intri in posesia CEASS?

Acest card se elibereaza la cerere. Asiguratul va depune in scris, la sediul casei de asigurari in evidenta careia se afla, o solicitare la care anexeaza o copie a cartii de identitate sau,in cazul minorilor, a certificatului de nastere.

Asiguratul va intra in posesia cardului in termen de maxim 7 zile lucratoare de la data inregistrarii in sistem a cererii. In cazul in care circumstante exceptionale impiedica eliberarea Cardului European, casa de asigurari de sanatate va elibera un certificat provizoriu de inlocuire a cardului (CIP)

Costul cardului european este suportat din FNUASS ( fondul national unic de asigurari sociale de sanatate)

Perioada de valabilitate a Cardului European de Asigurari de Sanatate este de 6 luni de la data emiterii.

Care sunt servicile medicale pe care le acopera CEASS?

Asiguratul care poseda CEASS beneficiaza de serviciile medicale devenite necesare in timpul sederii temporare pe teriotoriul unui stat membru

UE/SEE/Elvetia, in aceleasi conditii ca si asiguratii din tara in care s-a deplasat.

Este insa posibil ca, pentru anumite servicii, a fie necesara co-plata, chiar daca in Romania aceleasi servicii sunt decontate integral. Acest lucru depinde de sistemul de asigurari din tara in care ne sunt acordate aceste servicii.

Cardul european nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intru-un stat membru UE/SEE/Elvetia in scopul obtínerii unui tratament medical planificat.

CEASS acopera numai serviciile medicale obtinute de la furnizorii care fac parte din sistemul de securitate sociala din tara respectiva.

Furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara, urmand a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari sociale de sanatate serviciile medicale acordate pentru aceste categorii de persoane.

Decontarea serviciilor medicale aferente cardului european se face la nivel interinstitutional.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • rozalia bienert spune:

    Buna ziua, intrebarea mea este: se poate opera tatal meu in Germania in timpul sederii lui aici si daca cardul european de sanatate acopera costul Interventiei .Va multumesc anticipat .

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.