Care sunt persoanele scutite de la plata contributiilor de sanatate

5 masuri esentiale pentru a preveni cancerul de plamaniGuvernul a aprobat modificarea legislativa care excepteaza anumite categorii, precum copii, tinerii sau veteranii de razboi, de la plata CASS pentru anumite venituri.

Modificarea este introdusa dupa ce, recent, cateva mii de copii din Curtea de Arges si din localitatile limitrofe care au alocatiile pe card au primit instiintari de plata de la ANAF prin care sunt anuntati ca au de achitat cate 468 de lei, reprezentand CAS pe anul 2012, conform Mediafax.

Printre cei notificati se numarau si copii de zece ani sau nedeplasabili.

Astfel, in Codul fiscal vor fi mentionate explicit categoriile de persoane fizice exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), precum si categoriile de venituri pentru care nu vor datora contributie.

Printre acestea se numara si copii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor.

Aceste categorii datoreaza contributie, dar numai pentru situatia in care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura.

Si tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului datoreaza contributie, dar numai pentru venituri din salarii sau asimilate salariilor, din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura, sau sunt beneficiari de ajutor social acordat, scrie Romania Libera.

Alte categorii exceptate sunt sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, persoanele persecutate politic de fostul regim comunist, magistratii inlaturati din justitie pentru considerente politice in timpul regimului comunist, veteranii si vaduvele veteranilor de razboi, persoanele ale caror drepturi au fost stabilite prin Legea privind recunoasterea si acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 – 1961, luptatorii raniti in revolutia din Decembrie 1989.

Aceste categorii de persoane vor fi exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate daca nu realizeaza alte venituri decat cele provenite din drepturile banesti acordate in baza acestor legi.

Si persoanele cu handicap, pentru veniturile obtinute in baza Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia, femeile insarcinate si lauzele, daca nu realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia sau daca nivelul acestora este sub valoarea salariului de baza minim brut pe tara, vor beneficia de exceptie.

„Trebuie precizat ca pentru persoanele care au obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, baza lunara de calcul a contributiei este conditionata de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului minim brut pe tara stabilit prin hotarare de guvern. Daca venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contributia se calculeaza asupra plafonului”, transmite Guvernul, conform Mediafax.

O alta modificare vizeaza extinderea scutirii persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din activitati independente, agricole, silvicultura si piscicultura.

Pana acum, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat beneficiau doar de neimpozitarea veniturilor obtinute din salarii sau pensii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

28 de intrebari si raspunsuri

 • gheorghe raducanu spune:

  Sunt operat de cancer si beneficiez de indemnizatie de handicsap, grav accentuat. Beneficiez de scutire de impozit pe salariu, fiind salariat?

 • Serban Marius spune:

  Buna ziua,putin ajutor va rog
  Sunt pensionar caz de boala,handicap grav si angajat 4 ore cu o conventie
  Am inteles ca pers cu handicap grav cu 4 ore dupa noile adnotari sunt scutite de plata cas
  Ma puteti lamurii va rog?

 • Romeo Chiriac spune:

  O persoana cu handicap accentuat, pensionar, trebuie sa plateasca CASS (din pensie)?

 • Stanciu Ionel spune:

  Am certificat de handicap grad mediu și as vrea să știu toate drepturile de care pot beneficia, menționez că sunt salariat.

 • Bosniacul Nicusor spune:

  Bună seara, sunt o persoana încadrată cu handicap accentuat, în baza legi 448/ 2006, am înțeles ca as fi scutit de plata contribuției către CAS.
  Este adevărat sau nu.
  Cu stima.

 • clinci constantin spune:

  Sunt pensionat din anul 2011 la varsta de 59 ani pe caz de boala diagnostic distrofie musculara charcot marie tooth.Pensia caculata pe pricipiul contributivitatii de 4161 lei,si eram scutit de plata cass.Icepand cu data de 01.01.2022 mi sa oprit cass conform ordonantei de urgenta unde nu se specifica nimic despre persoanele cu handicap.Doresc un raspuns documentat pentru a sti daca trebuie sa fac o contestatie.Multumesc anticipat.

 • Carmen spune:

  Buna ziua. Va rog, daca se poate,sa-mi spuneti daca o persoana cu diabet zaharat insulino dependent tip 1, incadrat in munca, este scutit de plata contributiilor de sanatate, impozit pe venit si contributii asigurari sociale. Multumesc.

 • Cristina spune:

  Buna ziua as dori sa ma ajutati intr-,o problema si anume daca un adult cu handicap usor este scutit de plata contributiilor de sănătate ..el este incadrat in munca …si ce alte beneficii au cei cu Handicap USOR pt ca in lege nu intelegem mai nimik..multumesc

 • ADRIANA spune:

  Buna ziua sunt bolnava de diabet zaharat insulino dependent din anul 1996 ,as putea fi scutita de taxa CASS sau de la impozitul pe salariu.Lucrez 8 ore pe zi.Daca da ,ce documente ar trebui sa depun si unde?Multumesc.

 • IONESI IONEL spune:

  sunt pensionat din Spania cu gradul de incapacitate permanente./regim general /bola comuna. ..certificarea muncitorului drept invalid , in gradul TOTAL ./locomotoriu/As putea fi scutit de taxa CASS? locuesc in tara si miam facut card medical in Romania .scuze ..si multumesc.

 • Nastase Ion spune:

  Am Psoriazis din anul 2010 si am auzit astazi ca pot fi scutit de-la impozit,as vrea sa stiu daca e adevarat.Multumesc Anticipat!!

 • Contra Grigore spune:

  Bună sunt persoană cu handicap gradu 3 și luccrez cu normă întreagă sunt scutit de plata cass sau nu ?? Mi se trage lunar în jur de 300 lei

 • Carmen Dumitrescu spune:

  Bună ziua,
  Fiica mea locuieşte în Spania începând cu anul 2004 şi în tot acest timp, nu a vrut să renunţe la cetăţenia română. În 2008 a absolvit acolo facultatea şi a început să lucreze cu contract de muncă, oprindu-i-se evident şi contribuţiile pentru asigurările de sănătate. Menţionez că au fost si vreo 2 ani în care nu a putut să lucreze din cauza unor probleme de sănătate. Ulterior s-a căsătorit, iar în 2016 a născut. Conform legislaţiei spaniole, a avut dreptul la doar 4 luni de concediu postnatal, după care a încetat să mai lucreze, pentru creşterea copilului. Aşadar, de 3 ani se află în întreţinerea soţului. Eu am plătit în numele ei la ANAF, în fiecare an, CAS-ul, deoarece mi-a venit plicul de plată la cutie. Mai mult decât atât, chiar azi am primit un nou plic pentru plata a încă 41 lei retroactiv, pt. anul 2014. Nu este o sumă mare, dar mi se pare de-a dreptul aberant să plăteşti pentru ceva de care nu beneficiezi deloc, mai ales că de 3 ani nici nu mai lucrează.
  Aş vrea să ştiu dacă este corect ceea ce se întâmplă, sau este cumva o greşală din partea ANAF?
  Ea totuşi nu mai locuieşte în România de 15 ani şi sunt şanse minime de a se mai întoarce, mai ales că este căsătorită cu un cetăţean spaniol.
  E nevoie să aduca anumite acte justificative pentru a fi scoasa de la plată?
  Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns.

 • Zgreaban Mihai spune:

  Buna ziua, sunt pensionar , sunt persoana cu handicap accentuat, va rog sa-mi spuneti daca am obligatia sa platesc cass pentru venituri obtinute din activitati independente. Multumesc.

 • Macarovschi Marcel spune:

  bolnavvii de cancer (in cazul meu 2 cancere) sunt scutite de plala imppozitelor si care ?

 • Farkas Magdalena spune:

  Daca am ca diagnostic epilepsie mai trebuie sa platesc la asigurari de sanatate sau nu?tin sa mentionez ca am platit pana anul acesta pana in mai inclusiv,eu din 2009 neavand nici un venit pana acum

 • GOLDEMBERG spune:

  daca platesc contributia de sanatate in israel,sunt scutit de plata ei in Romania?ce dovezi imi trbue?

 • mihaila mircea spune:

  in 2013 m-am facut PFA realizind niste venituri anuale de pina 20000 lei anual. De lain fiintarea PFA am declarat ca sint pensionar la limita de virsta, deci sint asigurat la sanatate. Totusi am platit anual (pina in 2018) contributie de asigurari sociale de sanatate.
  Intrebare: Este legal sa platesc aceasta contributie si din pensie si din venitueile realizate ?

 • paune florea spune:

  PENSIONARII, care exercita activitati PFA , sunt scutiti de plata asigurarilor sociale de sanatate ? Daca da,dintotdeauna? Daca nu dintotdeauna, de la ce data? Care e actul normativ care reglemnteaza aceasta stare ?

 • PARASCA NICOLAE spune:

  Va rog sa-mi spuneti daca o persoana cu hepatita tip b cronic,intra pe lista persoanelor incluse in programul national de sanatate care nu platesc CAS dar sant asigurate?

 • petre spune:

  sunt diagnosticat cu adenom de prostata.sunt scutit de la plata CAS? Multumesc!

  • petre spune:

   sunt diagnosticat cu adenom de prostata.sunt scutit de plata cnass?

 • Liliana spune:

  Buna ziua, pentru anul 2016, fiul meu este angajat si a ridicat dividende in valoare de 39.000 lei. Este inscris in programul national de tratament pentru scleroza multipla. Trebuie sa plateasca CASS pt dividende?(am citit ca sunt scutiti la plata) si daca DA, la ce valoare trebuie sa plateasca? 39.000 lei sau 16.200 lei (39.000-22800)? Va multumesc.

 • Buruiana Ioan spune:

  Buna ziua, sunt bolnav de diabet zaharat tip 2 si cu hipertensiune arteriala sub tratament special si fara venituri. In aceasta situatie trebuie sa platesc sanatatea? multumesc anticipat.

 • MARIN spune:

  Sunt persoana cu handicap accentuat. La pensie nu platesc contributia cass. Pentru venituri independente se plateste. Multumesc

 • baja elena rozalia spune:

  buna ziua
  va rog sa-mi spuneti , daca boala tiroida autoimuna hasimoto , este inclusa in programul national de sanatate , daca persoana care sufera de aceasta boala ar trebui sa obtina certificat de handicap , si daca este scutita de la plata impozitului pe salariu
  multumesc

 • Adrian spune:

  Buna ziua.As dori sa imi spuneti daca un bolnav cardiovascular care are montate 2 stenturi face parte din programele nationale de sanatate.Intreb deoarece am auzit astazi(30.07 2015) ca s-a promulgat aceasta lege si as dori sa stiu daca fac parte din aceasta categorie.Multumesc,stima

  • Hanu Niculae spune:

   Buna ziua , daca am opratie de tumora la cap , nu pot merge si am un plaman bolnav sunt
   Va rog sa-mi spuneti daca sunt scutit de plata la CASS ? Va multumesc .

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.