Care este virusul gripal care face atatea victime in Romania? / Ce masuri trebuie sa luam

Potrivit specialistilor, in Romania circula virusurile gripale de tip A – H1N1 si H3N2. Cele mai multe imbolnaviri si decese sunt legate de infectia cu tipul AH1N1.

„In momentul de fata, avem, practic, o circulatie a virusurilor de tip A – H1N1 si H3N2, mai multe imbolnaviri si, mai ales, decesele au fost legate de infectia cu tipul AH1N1. Este un virus asemanator cu cel care a circulat in anul 2009, atunci cand a existat pandemia de gripa”, a declarat presedintele Societatii Romane de Microbiologie pentru Agerpres.

Printre masurile care trebuie luate pentru limitarea imbolnavirilor se numara izolarea la domiciliu, purtarea mastilor, spalatul pe maini, folosirea de batiste de unica folosinta.

„Prima masura trebuie sa fie izolarea la domiciliu si in cazurile mai grave la spital a persoanelor infectate, indiferent de faptul ca discutam de gripa sau credem ca este o alta viroza respiratorie. Ganditi-va ca nu se face un diagnostic etiologic la toate cazurile de gripa, nu se face nicaieri in lume, dar, de aceea, este importanta izolarea la domiciliu. Daca exista necesitatea unei deplasari imperioase pentru o persoana cu o viroza respiratorie, atunci este bine ca ea sa fie de scurta durata, sa evite pe cat se poate colectivitatile si sa utilizeze o masca. Utilizarea batistelor de unica folosinta este esentiala. De asemenea, spalatul pe maini si utilizarea unei masti reprezinta o buna masura de protectie si pentru a te proteja individual si pentru a proteja pe altii in ceea ce priveste raspandirea unei viroze respiratorii, in special al gripei”, a mai declarat medicul Alexandru Rafila.

De asemenea, el a subliniat ca gripa nu se trateaza cu antibiotic.

„Tratamentul gripei este fie simptomatic, fie in cazurile mai serioase, medii sau grave se poate adauga un medicament antiviral specific cu precizarea ca si acesta nu trebuie administrat decat la recomandarea medicului, pentru ca este un medicament care poate sa aiba si efecte secundare si atunci lucrurile trebuie sa fie foarte bine evaluate de catre medicul de familie, respectiv specialistul de boli infectioase”, a mai explicat microbiologul pentru sursa citata.

Centrul European de Control al Bolilor a facut o recomandare in urma cu cateva zile, aratand ca vaccinarea poate sa mai continue doua-trei saptamani, deoarece poate inca asigura protectie

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.