„Cardul de sanatate nu poate fi utilizat in sistem bancar si nici nu contine sume de bani..”

ministerul sanatatiiAvand in vedere mesajele eronate aparute in spatiul public privind utilizarea cardului national de sanatate, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizeaza urmatoarele:

„In cele cateva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sanatate, rapoartele zilnice atesta faptul ca sistemul este functional si ca, de la zi la zi, un numar tot mai mare de servicii medicale se acorda in baza cardului de sanatate.

O mare parte din furnizorii de servicii medicale si asigurati au inteles necesitatea si importanta implementarii cardului de sanatate in sistem.  Cardul national de sanatate,alaturi de reteta electronica si dosarul electronic reprezinta obiective importante pentru informatizarea sistemului de sanatate si fac parte din proiectul de control si disciplina financiara a sistemlui de asigurari de sanatate.

Exista insa si persoane care contesta acest proiect, menit sa faca ordine in sistem si sa stopeze fraudarea fondurilor din sanatate.

In incercarile disperate de a compromite acest sistem, acestia au recurs la metode de intoxicare si manipulare  prin intermediul retelelor de socializare.

Precizam inca o data ca, acest document nu poate fi utilizat in sistem bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor, asa cum eronat exista mai multe comunicari pe diverse retele de socializare. Cardul national de sanatate primit de asigurat contine numai datele de identificare ale asiguratului.

Atragem atentia ca astfel de mesaje care dezinformeaza opinia publica produc confuzie care poate duce la tensiuni intre pacienti si furnizorii de sanatate.

MS si CNAS considera ca astfel de informari tendentioase pun in pericol procesul de implementare a sistemului si reprezinta incercari de blocare  a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare si stoparea fraudelor din sistem.

Pe card  si in memoria electronica a cardului sunt imprimate urmatoarele informatii:

  • Numele si prenumele asiguratului
  • Codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate
  • Numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID)
  • Data nasterii
  • Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

Precizam ca, MS si CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informatii, utilizand toate parghiile de care dispune: spot informative audio si video difuzat pe posturile de radio si tv, conferinte de presa, communicate de presa, declaratii de presa ,  prezenta autoritatilor in emisiuni pe tema cardului de sanatate, intalniri cu asociatiile de pacienti, intalniri cu furnizorii de servcii medicale.”

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.