Caravana de testare pentru depistarea tuberculozei in comunitatile rurale din Suceava

Caravana de depistare activa a tuberculozei, Screening TB, pusa la dispozitie prin cel mai amplu proiect de acest fel derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti a ajuns, luni, in judetul Suceava. Locuitorii din 21 de comune vor avea posibilitatea sa se testeze.

Potrivit organizatorilor, sunt vizate doar comunitatile rurale unde, in ultimii ani, au fost inregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoza din judetul Suceava si de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil, relateaza Agerpres.

Cele 21 de comune sunt Ostra, Stulpicani, Vatra Moldovitei, Dragoiesti, Horodniceni, Valea Moldovei, Radaseni, Baia, Fantanele, Veresti, Bosanci, Dumbraveni, Patrauti, Mitocu Dragomirnei, Zvoristea, Zamostea, Serbauti, Arbore, Volovat, Straja si Putna.

Judetul Suceava face parte din zona galbena in ceea ce priveste incidenta cazurilor de tuberculoza, cu 53 de cazuri noi la mia de locuitori, la nivelul anului 2019.

Datele statistice aferente anului pandemic 2020 arata ”o scadere falsa” a incidentei, la 31 de cazuri noi la mia de locuitori, ceea ce confirma faptul ca accesul la serviciile medicale a fost mai complicat si mai deficitar in ultimele 16 luni, mai relateaza sursa citata.

Caravana Screening TB asigura accesul facil, aproape de casa la consultatiile medicale puse la dispozitie de cabinetul mobil dotat cu aparatura de radiologie si diagnostic molecular rapid – cea mai avansata metoda de identificare a infectiei cu bacilul tuberculozei – si un program de inteligenta artificiala care ajuta la depistarea tuberculozei si a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

“Tuberculoza este o boala grava, contagioasa, cu transmitere aeriana, iar experienta medicala arata ca in spatele fiecarui caz de tuberculoza activa depistat se mai afla inca 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populatia aflata la risc sa aiba acces la serviciile medicale necesare astfel incat depistarea si tratamentul tuberculozei sa poata incepe cat mai devreme. Tuberculoza se vindeca, dar e nevoie ca sa fie diagnosticata la timp si pacientul sa beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistentilor medicali comunitari, sprijinul autoritatilor locale si judetene sunt esentiale pentru ca numai impreuna putem combate raspandirea tuberculozei”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucuresti.

Pacientii diagnosticati ulterior cu tuberculoza vor beneficia de serviciile de consiliere si sprijin asigurate de partenerii de la Federatia UNOPA.

Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate in vederea finalizarii procesului de diagnosticare si pentru asigurarea serviciilor medicale in privinta tratamentul tuberculozei.

In paralel, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacientii diagnosticati cu tuberculoza ce au situatii sociale dificile, astfel incat acestia sa poata urma tratamentul pana la vindecare.

Etichete: depistarea tuberculozei, TBC, tuberculoza multidrog rezistenta

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.