Caras-Severin: Tulburarile mintale au inregistrat o crestere de 87,70%


Tulburarile mintale au inregistrat o crestere ingrijoratoare in ultimi zece ani, la nivelul judetului Caras-Severin, de 87,70%, a precizat Danila Milos, directorul executiv al Directiei Judetene de Sanatate Publica.

„O crestere accentuata o reprezinta incidenta tulburarilor mintale. Fata de perioada analizata, cresterea este cu 87,70% in 2017, ceea ce reprezinta 7.917 pacienti. Daca in anul 2010 erau inregistrati 4.218 pacienti, in 2013, numarul acestora a ajuns la 5.406, iar in 2017, la 7.917. Este cea mai mare crestere, fiind afectata 2,68% din populatia judetului. Directia de Sanatate Publica din Caras-Severin monitorizeaza permanent evolutia acestor boli, precum si raspunsul sistemului de sanatate la aceasta evolutie. In acest sens, mentinem contactul si in continuare cu medicii psihiatrii si cu psihologii. Trebuie multa atentie in ceea ce priveste respectivele boli, pentru ca, in timp, acestea ne pot invalida. Printre cauzele care au dus la o asemenea crestere se afla imbatranirea populatiei, cresterea stresului psihic la care este supusa populatia, din motive preponderent social-economice, dar si scaderea inhibitiei traditionale privind accesarea serviciilor psihologice si psihiatrice”, a afirmat directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica din Caras-Severin, potrivit Agerpres.

Conform unor statistice oficiale, 49% din populatia judetului Caras-Severin sufera de boli cronice, adica 145.854 locuitori.  Cei mai multi sufera de hipertensiune arteriala – 51.225, numarul pacientilor crescand, fata de 2010, cu 39,86%.

Potrivit sursei mentionate, dinamica evolutiei bolilor cronice arata ca, pe locul al doilea, cu o crestere de 72,31%, se afla bolile cerebro-vasculare, urmate de cele pulmonare cronice obstructive, cu o crestere de 55,98%. Pe locul urmator se situeaza tensiunea arteriala si epilepsia.

De altfel, directorul medical al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Caras-Severin, Laurentiu Martuica, a precizat ca in lipsa programelor de preventie, datele statistice se vor dubla in urmatorii ani.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.