Capusele au facut primele victime. Atentie la boala Lyme!

capusaCum vremea s-a mai incalzit in ultimele zile, capusele si-au facut aparitia. Deja s-au inregistrat primele cazuri in care pacientii au ajuns la Urgenta din cauza muscaturilor.

Vremea s-a incalzit si nu prea, insa capusele si-au facut aparitia. Primele persoane muscate in acest an au apelat deja la medicii de la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului din Slatina.

Medicii recomanda oamenilor sa isi ia masuri de protectie atunci cand merg la iarba verde, spre exemplu, pentru ca in ultimele zile patru persoane din Slatina au ajuns la spital muscate de capuse.

Desi nedureroase, in unele cazuri muscaturile por fi extrem de periculoase.

Ne putem proteja de capuse folosind substante anti-insecte sau imbracaminte potrivita.

De asemenea, ca sa previna inmultirea capuselor, proprietarii de terenuri sunt sfatuiti sa-si curete spatiile verzi. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si administratia locala.

Sezonul trecut, conform statisticilor,  in serviciile de urgenta ajungeau cate 4, 5 cazuri pe zi. Muscatura de capusa  poate provoca boala Lyme, care afecteaza tot organismul, iar in unele cazuri poate fi fatala.

Despre Lyme

Conform site-ului www.lyme.ro, boala Lyme este o boala infectioasa si mai este supranumita si „boala cu 1000 de fete” din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli, ca de exemplu:

-Boli fizice precum SM – scleroza multipla, PR – poliartrita reumatoida, tiroidita Hashimoto, Sindrom Sjogren, fibromialgie, paralizie Bell, sindromul Guillain Barre, Parkinson etc.

-Boli psihiatrice, precum psihoza,anxietate, depresie, atacuri de panica, TOC – tulburari obsesiv compulsive, sindromul AHDH, autism, dislexie, bipolaritate etc.

De asemenea, reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, rezultand o varietate de simptome, de la bolnav la bolnav, care face si mai dificila sarcina diagnosticarii pe baza unui tablou unic de simptome, comun tuturor pacientilor.

De regula, prin muscatura de capusa, dimpreuna cu infectarea cu Bb, se pot transmite si alte coinfectii: Babesia, Erlychia, Chlamydia Pneumoniae, Bartonella, EBV, CMV, Toxoplasma, Anaplasma, Giardia sau  Lamblia, mai scrie site-ul www.lyme.ro.

Simptomele bolii Lyme sunt: eritem migrator sau altfel spus o urticarie circulara care apare pe piele cam dupa 2 saptamanai de cand persoana in cauza a luat boala. Urticaria are specific un punct rost situat central inconjurat de o zona de piele curata, la randul ei inconjurata de o zona mare rosie. Uneori seamana cu un inel, pata respectiva. Uneori exista durere, sau zona este mai calda decat restul corpului. Acesta este primul stadiu al bolii, spun specialistii, iar stadiul doi este mult mai grav, deoarece infectia se raspandeste in alte organe interne.
Alte simptome ale bolii Lyme sunt: durerea, slabiciune musculara, lesin, slaba putere de concentrare, conjunctivita, probleme de natura articulara sau chiar palpitatii.

Boala Lyme nu se transmite de la o persoana la alta.
Diagnosticul bolii Lyme se realizeaza cu ajutorul testelor de sange, dar de multe ori diagnosticul e foarte greu de stabilit, simptomele fiind comune si alte afectiuni.
Tratamentul bolii Lyme se face cu antibiotice care se vor administra mult timp, chiar si o luna de zile. Din fericire, mai ales la copii boala este tratabila.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.