Cand apa este periculoasa pentru organism

apa-in-alimenteO cantitate mare de apa in alimentele solide poate fi nociva pentru sanatate din cauza favorizarii dezvoltarii bacteriilor, conform precizarilor conf.dr.ing. Nicoleta Hadaruga, cercetator la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, ‘Regele Mihai I’, Timisoara.

Ce cantitate de apa favorizeaza dezvoltarea bacteriilor

Conf. dr. ing. Nicoleta Hadaruga considera deosebit de important pentru preventia dezvoltarii microorganismelor, cunoasterea nu atat a cantitatii de apa din produsele alimentare, cat mai ales activitatea apei.

Astfel, concentratia apei in produsul alimentar este esentiala pentru siguranta consumului.

Conf.dr.ing. Nicoleta Hadaruga precizeaza ca majoritatea bacteriilor patogene nu se pot dezvolta la o activitate a apei mai mica de 0.9, mucegaiurile sub valoarea de 0.7, iar sub 0.6 nu se mai dezvolta niciun microorganism.

Ce produse sunt periculoase pentru sanatate

Dintre produsele alimentare cu continut mare de apa care favorizeaza sunt unele produse lactate, precum branzeturile si iaurtul.

“Alimentele sunt un mediu in care organismele functioneaza datorita prezenti apei. Prin urmare, produsele alimentare cu un continut mai mare de apa sunt mai predispuse dezvoltarii microorganismelor, fie ele benefice – unele produse lactate cum sunt iaurturile si branzeturile, fie periculoase pentru sanatate”, a precizat conf.dr.ing. Nicoleta Hadarugu.

Mai multa apa – mai mult gramaj la produs

Unul din motivele pentru care unele produse alimentare ne pot pune sanatatea in pericol din cauza concentratiei de apa este aspectul financiar.

“O concentratie mai mare de apa in unele produse alimentare – peste limitele normale sau, mai grav, peste normativele in vigoare – conduce la profituri mai mari ale producatorilor, care se rasfrang asupra consumatorilor, atat din punct de vedere financiar, cat si al sanatatii, mai ales ca atenuarea proprietatilor finale ale produsului alimentar, determinate de o concentratie prea mare de apa, se realizeaza prin utilizarea unor aditivi alimentari excedentari, cum sunt stabilizatorii, emulgatorii, ingrosantii”, a precizat conf.dr. ing. Nicoleta Hadarugu.

Concentratia si activitatea apei este un parametru de evaluare a calitatii produselor alimentare in cadrul organismelor nationale, europene si internationale in domeniu.

www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.