Despre cancerul pulmonar

Diagnosticati la timp si cu acces la tratamentul potrivit, pacientii cu cancer pulmonar ar avea de cinci ori mai multe sanse de supravietuire.

Un roman moare in fiecare ora de cancer pulmonar. Diagnosticul rapid si accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mari bolnavilor sansele de supravietuire de la 11% la 55%, transmite Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) intr-un comunicat de presa.

Cancerul pulmonar provoaca cele mai multe decese dintre toate cancerele din cauza agresivitatii bolii si a faptului ca este depistat in stadii avansate. Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacientul se afla la doar 11%. Un diagnostic timpuriu creste sansele la 55%.

Simptomele cancerului pulmonar sunt gresit interpretate de pacienti

Cancerul pulmonar este depistat mai degraba in stadii avansate pentru ca semnele acestuia nu sunt considerate atat de grave incat sa impuna vizita la medicul specialist.

Principalele simptome sunt: tusea (cronica sau, in stadiu avansat, cu sange), respiratia ingreunata, dureri in piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei raceli) si infectiile pulmonare sau bronsitele ce reapar frecvent.

Medicul specialist: „O vizita la medic le poate salva pacientilor viata”

„Atat terapiile inovatoare, cat si tratamentele personalizate, ce au la baza medicamentatia clasica, ne pot ajuta acum sa tinem cancerul pulmonar sub control. Insa acest lucru nu este valabil decat pentru cazurile in care boala este depistata in stadiu incipient. De aceea, insist ca pacientii sa se prezinte la medic nu doar atunci cand apare o schimbare in starea lor de sanatate, oricat de mica, ci si la consultatii periodice. O vizita la medic le poate salva viata.”, spune prof. dr. Florin Mihaltan, medic pneumolog, potrivit comunicatului FABC.

„In Romania trebuie prioritizate preventia, diagnosticul precoce si tratamentul rapid pentru pacientii cu cancer pulmonar”

„Mai ales din cauza ca aceasta boala este depistata tardiv in Romania, autoritatile ar trebui sa faca din accesul la tratamentele potrivite pentru bolnavii de cancer pulmonar o prioritate. Anul acesta autoritatile au actualizat lista de gratuitati cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces sa continue. Trebuie prioritizate preventia, diagnosticul precoce si tratamentul rapid pentru acesti pacienti”, spune Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Specialistii estimeaza ca numarul romanilor care mor de cancer pulmonar este in continua crestere de la an la an.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.