Cancerul ovarian are o simptomatologie mai mult digestiva


Rata de supravietuire in cazul imbolnavirii de cancer ovarian este cea mai scazuta dintre toate cancerele ginecologice. In intreaga lume, din cauza lipsei de constientizare a simptomelor, a absentei unui test de depistare precoce si implicit a unui diagnostic tardiv, gradul de supravietuire a celor bolnavi este foarte redus.

Anca Rusen

“Acest tip de cancer nu are simptome specifice. Eu am avut norocul sa-l descoper in stadiu incipient. Singurul simptom prezent a fost oboseala. Avand un fibrom uterin, am crezut ca acesta imi da oboseala accentuata si am mers la un control ginecologic. Eram in anul 2000 si in urma controlului am aflat ca am cancer ovarian. Am fost operata, am facut citostatice si timp de 15 ani am fost foarte bine. Ulterior, in 2016, boala a reaparut. Am facut tratament si sunt bine astazi. As vrea ca toate femeile sa fie constiente de riscul acestei boli, sa mearga la control si sa faca tot ce spune medicul”, a spus o pacienta, prezenta la conferinta organizata de Federatia Asociata Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), cu ocazia zilei de 8 mai.

Anual, pe 8 mai este marcata Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) s-a alaturat asociatiilor de pacienti din intreaga lume, marcand in 2013, pentru prima data, Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian prin actiuni de informare si educare a publicului aflat la risc.

2018: Plan de preventie personalizat pentru femeile cu risc de cancer ovarian

In Romania, femeile care au factori de risc pentru a dezvolta cancer ovarian vor beneficia de un plan de preventie personalizat. Mai exact, acest lucru este posibil cu sprijinul Coalitiei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition). In acest sens, organizatia a lansat un proiect de cercetare a problemelor cheie cu care se confrunta femeile cu cancer ovarian. La sfarsitul anului 2018 se va finaliza cercetarea care va cuprinde recomandari specifice de actiune pentru fiecare tara, scopul fiind acela de remediere a problemelor semnalate.

“Suntem recunoscatori pentru colaborarea pe care o avem cu Coalitia Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian si asteptam cu mare nerabdare sa aflam care sunt rezultatele studiului si sa implementam, pentru prima data in Romania, un plan de actiune cu adevarat eficient pentru pacientele cu cancer ovarian. Nu trebuie sa neglijam faptul ca acest tip de cancer este extrem de grav, anual in tara noastra sunt diagnosticate 1850 de femei, iar dintre acestea 1050 pierd lupta cu boala, potrivit Globocan (2012). Din pacate, inca nu exista o metoda de screening universal acceptata”, a spus la eveniment, Cezar Irimia (foto), presedintele FABC.

Cancerul ovarian in cifre:

Anual, in intreaga lume, 230.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. Iar pana in anul 2035 conform ovariancancerday.org se estimeaza ca la nivel mondial numarul de cazuri noi de cancer ovarian va fi cu 55% mai mare. De asemenea, se estimeaza ca la nivel global, numarul de decese cauzate anual de cancerul ovarian va fi cu 70% mai mare pana in anul 2035.

Depistat la timp, cancerul ovrian este vindecabil!

“Este esential ca femeile sa mearga la controale regulate, sa faca o ecografie transvaginala anuala. Din pacate, nu exista semne si simptome specifice acestei boli. Acesta este de fapt si motivul pentru care majoritatea femeilor sunt diagnosticate tardiv. Simptomatologia este mai mult digestiva decat ginecologica, apar dureri de burta, balonare, lucruri care nu te duc cu gandul la cancerul ovarian. Sub 10% dintre paciente sunt diagnosticate in stadiul I al bolii si 15% in stadiul II al bolii si aceste diagnostice sunt puse atunci cand pacienta vine pentru alte motive, sunt descoperiri intamplatoare. Cea mai mare problema este lipsa educatia medicale. Din nefericire, femeile din Romania nu numai ca nu stiu care sunt factorii de risc, dar nu au nici o educatie corecta din punctul de vedere al preventiei bolii”, ne-a explicat dr. Dragos Median (foto), medic specialist oncolog, unul dintre primii zece experti la nivel mondial in tratarea cancerului ovarian.

Principalii factori de risc ai cancerului ovarian sunt:

• Istoricul familial. Intre 10% si 20% dintre femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu o forma de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse sa se confrunte cu cancerul ovarian.
• Varsta avansata. Acest tip de cancer apare, de regula, la femeile cu varsta de peste 50 de ani si care sunt la menopauza.
• Probleme legate de menstruatie. Mai exact, femeile care nu au nasteri la activ sau cele care au o menstruatie ce debuteaza sub 12 ani, dar si cele la care menopauza se instaleaza tarziu au un risc crescut de cancer ovarian.
• Administrarea de terapie hormonala.
• Sindromul ovarelor polichistice. In cazul femeilor cu acest sindrom creste riscul de cancer ovarian din cauza secretiei de hormoni de testosteron.

“Depistat precoce acest tip de cancer se poate trata, mai ales daca se efectueaza si o chirurgie de buna calitate si daca pacienta, dupa caz, urmeaza si schemele oncologice de tratament specifice bolii. Ne dorim foarte mult pentru pacientele din Romania realizarea unor centre dedicate tratarii acestui tip de cancer. De exemplu, in Cehia sunt 10 astfel de centre”, a mai spus Dragos Median, medic specialist oncolog.

Conform datelor furnizate de Globocan, 45% dintre femei supravietuiesc la 5 ani dupa diagnosticare insa din pacate, 55% pierd lupta cu boala in primul an de la diagnosticare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.