Cancerul de piele, cea mai frecventa forma de cancer


Cancerul de piele poate sa fie tratat daca este diagnosticat precoce. De aceea, este esential sa cunosti semnele acestei afectiuni, sa ti controlezi periodic pielea si daca observi ca ceva nu este in regula, fugi la medic!
Anca Rusen

Medicii sustin ca orice leziune suspecta pe piele nu trebuie ignorata, ci trebuie sa te faca sa mergi de urgenta la medicul de familie care te poate trimite la un specialist dermatolog. Daca nu se intervine imediat, afectiunea se poate inrautati. Practic, orice intarziere diminueaza semnificativ sansele la viata.
Cancerul de piele poate sa apara la orice varsta, insa cel mai frecvent apare la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. De asemenea, daca ai pielea deschisa la culoare sau ai avut arsuri solare in copilarie, obisnuiesti sa mergi la solar, ai peste 50 de alunite pe corp, ai in familie rude care au avut sau au cancer de piele, sau daca ai fost supus unui transplant de organ, ai un risc crescut de a dezvolta boala.

Totodata, specialistii sustin ca este esential sa verifici pielea pentru leziuni care fie isi schimba dimensiunea, culoarea si/sau forma, fie au margini neregulate, sunt aspre, sunt pruriginoase, sangereaza sau supureaza, au aspect perlat, arata ca o rana care nu se vindeca. Atentie! In astfel de situatii, este obligatorie vizita la medicul dermatolog.

Consultatii gratuite:

In acest context, Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a lansat saptamana aceasta, o noua editie a campaniei Euromelanoma Day, campanie care are rolul de a preveni cancerului de piele. De asemenea, s-a dat startul consultatiilor gratuite in mai multe orase din tara.

Mai exact, campania de consultatii gratuite se va desfasura in locatii precum: unitati de invatamant, precum scoli, licee, in perioada mai – iunie 2018, in orasele: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Targu-Mures, Constanta, Oradea, Sibiu si Craiova, unitati de productie, sedii de companii si pe litoral, in trei statiuni: Mangalia, Jupiter si Venus. Mai exact, la mare, in perioadele: 27-29 iulie, 3-5 august si 17-19 august in intervalul 08:00-12:00 si 15:00-18:30 vor fi amenajate 3 puncte de consultatii unde 12 medici dermatologi din tara, vor oferi consultatii gratuite, precum si informatii referitoare la modul cum poate sa fie prevenit acest tip de cancer.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.