Cancerul de col uterin ucide 2.000 de femei in fiecare an


Potrivit presedintelui Societatii Romane de Microbiologie, dr. Alexandru Rafila, cancerul de col uterin omoara anual in Romania 2.000 de femei.

„Este o oportunitate pe care o are tara noastra de a gazdui Bordul. In Romania, cancerul de col uterin omoara 2.000 de femei in fiecare an si exista o corelatie statistica de suta la suta intre cazurile de cancer de col uterin si infectiile cu virusul papiloma. S-a demonstrat ca toate aceste cazuri de cancer sunt produse de infectiile cu virusul papiloma, in plus o serie de alte cancere cu alte localizari se asociaza cu acelasi tip de infectie, virusul papilloma”, a afirmat microbiologul, potrivit Agerpres.

El a amintit ca in acest moment exista un vaccin foarte eficient impotriva acestui tip de cancer.

“In tarile in care acest program s-a introdus in urma cu zece ani s-au inregistrat scaderi semnificative ale cazurilor cu infectii si a incidentelor leziunilor precanceroase produse de aceste infectii. Cred ca exemplul pe care il pot da este Australia sau Danemarca, unde este o problema de sanatate aproape eradicata, ar trebui sa constituie un element de incredere pentru administratia de sanatate, pentru profesionisti, dar si pentru populatia larga”, a mai declarat Rafila.

Medicul a explicat de ce a esuat campania de vaccinare impotriva HPV inceputa in 2008:

“A fost o campanie total nepregatita, fara informarea profesionistilor, fara informarea pentru public si practic vaccinul a aparut fara ca lumea sa stie despre ce este vorba. Cred ca trebuie sa ne concentram ca sa putem oferi raspuns la toate intrebarile populatiei, sa pregatim medicii de familie si impreuna cu alti specialisti sa putem face o echipa multidisciplinara, care sa ofere raspunsuri la intrebarile care ar putea sa apara cu privire la vaccinare”.

De asemenea, presedintele Societatii Romane de Microbiologie a amintit ca la nivel global s-au vaccinat zeci de milioane de fete.

“Probabil ca este unul dintre vaccinurile cele mai sigure si cu efecte remarcabile in ceea ce priveste protectia impotriva unei infectii, iar acum ma refer la infectia virusului papilloma”, a mai spus Rafila.

In prezent, sunt aproximativ 12.000 de cereri ale parintilor de fete pentru vaccinare impotriva HPV.

“Proiectul pentru vaccinare – exista momentan stranse de medicii de familie circa 12.000 de cereri de la parintii fetelor care doresc sa-si protejeze fetele in acest sens. Acesta este primul pas, iar ulterior sa fie introdus vaccinul pe lista programului national de vaccinare. In primul rand, profesionistii trebuie sa fie convinsi ca acest vaccin este eficient si sigur, iar dupa aceea sa poata transmite informatia populatiei. Vaccinul este cel mai eficient la fete de 9-10 ani, dar aceeasi eficienta s-a demonstrat pana la varsta de 14 ani’, a mai adaugat medicul confom sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.