Campaniei de constientizare a autismului „Lumineaza in albastru”

Cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare a Autismului, Ministerul Sanatatii sustine, prin Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog si Comisia de psihiatrie pediatrica, lansarea Campaniei de constientizare „Lumineaza in albastru”.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, campania contine un clip video care transmise mesaje de informare si sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica copiilor diagnosticati cu tulburari de spectru autist, ca de exemplu: „Integrarea inseamna acceptare si respectarea diferentelor”,”Toti suntem unici si diferiti si asta merita sa fie sarbatorit” si „Lumineaza in albastru, pentru o mai buna intelegere si acceptare”.

De asemenea, materialul publicitar subliniaza importanta campaniilor de informare la facilitarea accesului persoanelor la servicii de sanatate mintala complexe si imbunatatirea calitatii prin integrarea lor in societate.

Pentru realizarea clipului publicitar, Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog a incheiat un protocol de colaborare cu Asociatia „Minti Creative” si Fundatia „Marcel Prodan”.

Conform Strategiei nationale pentru sanatatea mintala a copilului si adolescentului 2016-2020, sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor reprezinta o prioritate la nivel European, datorita incidentei crescute a tulburarilor de sanatate mintala si a consecintelor determinate de faptul ca nu au fost depistate la timp aceste tulburari.

Unul din cinci copii sufera de o problema emotionala de dezvoltare sau comportamentala iar unul din opt copii are o tulburare mintala diagnosticata clinic.

„Prezentand costuri ridicate, atat la nivel individual cat si comunitar, tulburarea de spectru autist trebuie sa beneficieze de atentie sporita din partea sistemului de sanatate la nivel global. Povara tulburarilor de spectru autist de-a lungul vietii are implicatii importante, atat la nivelul sistemului public de sanatate cat si la nivelul politicilor, atat din perspectiva copiilor si adolescentilor care sufera de tulburari de spectru autist cat si a celor care au fost diagnosticati cu aceasta tulburare si sunt in prezent adulti. Astfel ca, sprijinul si interventia oferite tuturor persoanelor cu tulburari de spectru autist si familiilor acestora trebuie sa se extinda de la sistemul de sanatate al copilului si educatia prescolara pana la interventii de sanatate oferite in perioada adolescentului si adultului tanar, prin formarea unor abilitati de adaptare, integrare si suport vocational”, mai scrie in comunicatul Ministrului Sanatatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.