Campanie UNOPA pentru asigurarea tratamentului pacientilor seropozitivi

campania-hiv-street-artFederatia UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA) a lansat vineri, 13 martie 2015 , campania „Vrem sa traim!”, o campanie care aduce in atentia autoritatilor problematica accesului la tratament al pacientilor care traiesc cu HIV si solicita masuri imediate in directia prevenirii intreruperilor de tratament.

Campania atrage atentia celor responsabili ca de bunul mers al accesului pacientilor seropozitivi la tratament depinde viata lor, iar in momentul in care acestia nu primesc tratament se simt ca si condamnati la moarte.

Anul 2014 a fost un an in care s-au inregistrat foarte multe intreruperi ale accesului la tratament pentru persoanele infectate cu HIV.

Anul 2015 a inceput direct cu probleme in cateva judete, iar in primele doua luni s-au semnalat mai multe situatii de intrerupere de tratament. Majoritatea acestor situatii puteau fi prevenite daca decidentii, atat de la nivel guvernamental cat si de la nivel local, ar fi dat dovada de mai multa responsabilitate si ar fi actionat in directia prevenirii intreruperilor de tratament.

Prin aceasta campanie UNOPA solicita decidentilor un buget clar pentru programul de tratament al infectiei cu HIV, alocarea din timp a fondurilor, o procedura de achizitie centralizata si eficienta a medicamentelor, un control al aprovizionarii cu medicamentele necesare la nivelul producatorilor si al distribuitorilor, precum si masuri ferme impotriva tuturor celor care pun in pericol viata pacientilor prin blocarea accesului la medicamente.

„Campania „Vrem sa traim!” propune si cere celor responsabili, de la nivel central si local, o alta atitudine fata de situatia pacientilor care traiesc cu HIV. E nevoie de o atitudine preventiva, de masuri luate din timp in directia asigurarii bugetului pentru tratament, a realizarii la timp a achizitiilor de medicamente, a aprovizionarii cu medicamente de la distribuitori, a prevenirii exportului paralel al medicamentelor necesare pacientilor din Romania, etc. Am obosit sa ne luptam pentru a rezolva probleme care s-au petrecut deja, este timpul ca programul de tratament sa functioneze din nou fara probleme la toate nivelele. Nu vrem sa cautam vinovati, vrem sa construim si sa aplicam solutii functionale pentru ca viata pacientilor seropozitivi sa fie protejata, sa li se ofere siguranta in loc de stres, sa li se ofere suport in loc de drumuri nenumarate pentru tratament”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Campania are o componenta online in jurul unui film creat special in acest sens, precum si o serie de dezbateri si actiuni menite sa sprijine autoritatile sa identifice si sa implementeze solutii pentru a asigura accesul pacientilor la tratamentul necesar. Filmul pate fi urmarit aici.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.