Campanie despre importanta spalatului pe maini in scolile din Bucuresti

Campania ‘Sanatatea e in mainile tale’ se va desfasura pentru al treilea an consecutiv in scolile si gradinitele bucurestene, elementul de noutate al acestei editii fiind faptul ca de pe mainile copiilor se vor preleva probe pentru a ilustra importanta spalatului pe maini in prevenirea bolilor transmisibile, relateaza Agerpres.

Orele de educatie vor fi realizate de medici si asistente din cadrul Retelei de Medicina Scolara a ASSMB, in 208 scoli si 187 de gradinite, totalizand aproximativ 117.000 de copii.

„Ce ii atrage pe copii? Sa le prezentam niste imagini sau sa le facem niste demonstratii? Asta ne-am propus in acest an: sa le aratam copiilor ce se gaseste pe manutele lor. Astfel ca am apelat la un procedeu foarte ingenios – consideram noi – de a lua de pe manutele copiilor, inainte si dupa spalare, cu ajutorul unor tampoane sterile, microbii care sunt acolo”, a precizat dr. Turkes Ablachim, director general adjunct medical al ASSMB, conform sursei citate.

Prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a subliniat ca educatia pentru sanatate reprezinta ‘cheia pentru foarte multe dintre problemele de sanatate ale sistemului romanesc’.

El a mentionat ca este foarte important ca ‘toate scolile sa puna la dispozitia copiilor instalatii sanitare de buna calitate si sapun’.

„Incepe sezonul gripal. Lumea intreaba cum se previne gripa. Una dintre metodele de prevenire, in afara de vaccinare, este spalatul pe maini, atat al adultilor, cat si al copiilor. Prevenim toxiinfectiile alimentare, spalandu-ne pe maini. Prevenim hepatita A, spalandu-ne pe maini. Noi avem foarte multe probleme legate de lipsa de igiena a multora dintre concetatenii nostri. Trebuie sa promovam spalatul pe maini, dar si spalatul corect pe maini, pentru ca acest lucru nu este de cele mai multe ori cunoscut. Spalatul este superficial si nu inlatura in mod eficient microorganismele decat daca are o anumita durata si acopera toata suprafata mainilor, inclusiv suprafetele interdigitale si dosul mainii”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

De altfel, Turkes Ablachim a dat asigurari ca probele care se vor preleva de pe mainile copiilor vor fi transportate la spital in conditii de siguranta.

Dr. Simin Florescu, director medical la Spitalul de boli infectioase si tropicale ‘Dr. Victor Babes’, a apreciat ca prelevarea probelor de pe maini reprezinta ‘o metoda foarte interesanta si eficienta de constientizare’ pentru copii.

„Aceste placi care vor fi insamantate vor fi duse in conditii de transport probe biologice, ca orice probe biologice, la spitalul nostru, in laborator. Acolo vor fi incubate, (…) dupa care vor fi citite, fotografiate, filmate, in conditiile de laborator clinic de microbiologie din Spitalul Victor Babes. Imaginile respective vor fi transmise catre scolile de unde s-a recoltat, catre copii. Li se va arata: ‘Uite ce a fost pe mana curata! Uite ce a fost pe mana murdara! Eventual ne gandim sa adaugam si niste explicatii date de medicii de laborator care vor citi culturile respective. Dupa care acele placi se distrug ca orice material de laborator, in conditiile speciale”, a precizat dr. Florescu.

Totodata, medicul a mai subliniat ca spalatul pe maini poate preveni ‘aproape jumatate’ din bolile cu transmitere digestiva, dar reprezinta si o metoda importanta de prevenire a bolilor cu transmitere aerogena.

Eugen Ilea, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar Bucuresti, a precizat ca exista situatii in care parintii sunt cei care se mobilizeaza pentru a asigura sapun in toaletele din scoli. El a adaugat ca acest lucru ‘nu este normal’ si ca federatia pe care o conduce a facut demersuri, astfel incat toate produsele sanitare necesare sa fie asigurate de catre primariile de sector.

Campania este desfasurata de Primaria Capitalei, prin ASSMB, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti-Invatamant Preuniversitar si se adreseaza prescolarilor si elevilor din clasele 0 – IV.

Etichete: spalatul corect pe maini, prevenire boli, preventie gripa, preventie toxiinfectii alimentare, preventie hepatita

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.