Campanie de testare gratuita pentru depistarea Virusului Hepatitic C, la Botosani

Cea mai ampla campanie gratuita pentru depistarea Virusului Hepatitic C din judetul Botosani a fost lansata de Asociatia Echitate in Sanatate (AES), la Dorohoi, chiar in Saptamana Europeana a Testarii pentru Hepatite si HIV, arata un comunicat al Asociatiei Echitate in Sanatate.

Campania „Hepatita C se poate vindeca” se adreseaza tuturor persoanelor de peste 18 ani si se va derula, timp de trei luni, prin cabinetele medicilor de familie din Botosani, Dorohoi si comunele invecinate.
Medicii vor primi de la AES testele rapide pentru depistarea virusului, consumabilele necesare testarii (alcool sanitar, comprese sterile, plasturi), precum si materiale cu informatii utile despre caile de transmitere a Virusului Hepatitic C (VHC) si importanta testarii pentru depistarea precoce a acestuia.

„Testarea salveaza vieti si ma bucur ca si medicii de familie din judetul Botosani au raspuns apelului Asociatiei Echitate in Sanatate, fiind constienti de beneficiile depistarii timpurii a Hepatitei C. Pana in prezent, campaniile de testare pentru depistarea VHC s-au realizat cu precadere in marile aglomerari urbane. De data aceasta, campania se adreseaza populatiei din orasele mici, din comune si sate, tocmai pentru a da sansa tuturor pacientilor sa aiba acces egal la servicii de sanatate. Chiar daca infectia cu VHC reprezinta o problema de sanatate publica in Romania, de cele mai multe ori, virusul este depistat intamplator. Si asta din cauza lipsei simptomelor. Multi romani nu stiu ca sunt purtatori ai virusului, iar demersul nostru vine in sprijinul lor. Odata depistata, Hepatita C se poate vindeca datorita tratamentului de ultima generatie disponibil gratuit si la noi in tara pentru pacientii asigurati”, spune Maria Vasilescu, presedinte AES, conform comunicatului.

La evenimentul care a dat startul campaniei ”Hepatita C se poate vindeca” au participat peste 20 de medici de familie din judetul Botosani, medici specialisti din centrele de testare si tratament pentru Hepatita C de la Suceava si Iasi, precum si presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care si-a exprimat sprijinul pentru demersul Asociatiei Echitate in Sanatate.

Campania de testare din judetul Botosani se va derula in perioada decembrie 2019 – februarie 2020, timp in care AES va organiza sesiuni de lucru cu medicii de familie parteneri in proiect, medicii specialisti si autoritatile din Sanatate.

Aceasta campanie continua o initiativa similara a Asociatiei Echitate in Sanatate care a avut loc in judetele Bacau si Neamt, unde 100.000 de persoane adulte au fost testate gratuit in cadrul celei mai importante campanii care a avut loc in regiunea Moldovei.

Etichete: teste gratuite hepatita, testare gratuita hepatita c, depistarea virusului hepatitic c, teste pentru pacienti, analize gratuite la medicul de familie, medici de familie botosani

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.