Campanie de prevenire pentru persoanele care ar putea fi muscate de vipere

Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Baia Mare a lansat o campanie de prevenire adresata in mod special turistilor dar si persoanelor care ajung pe munte si ar putea fi muscati de vipere.

„In cursul anului trecut, 6 pacienti au beneficiat de asistenta medicala in cadrul Unitatii de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta ‘Dr. Constantin Opris’ din Baia Mare, dupa ce au fost muscati de vipere”, a precizat medicul sef al UPU, dr. Dan Roman, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit specialistilor, exista cateva semne care ajuta la recunoasterea muscaturii de vipera: plaga muscata cu doua puncte situate la 5 – 13 mm unul de celalalt, la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot aparea vezicule. Manifestarile clinice depind de cantitatea de venin injectat, locul muscaturii, greutatea victimei si antecedentele personale.

Manifestarile locale se caracterizeaza prin: durere ascutita, urmata de furnicaturi (durerea poate sa fie minima sau chiar sa lipseasca); edem local care se extinde proximal; flictene hemoragice la nivelul plagii muscate; cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici regionali si sensibilitate la palparea lor, la cateva ore de la momentul muscaturii; limfagita; sindrom de compartiment si necroze la nivelul membrelor.

In cazul unei muscaturi de vipera e foarte important primul ajutor la locul accidentului si solicitarea ambulantei.

Etichete: muscatura vipera, ser antiviperin, spitalul judetean de urgenta baia mare

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.