Campanie de informare “Tu esti vocea copilului tau”

deficiente-de-auzCampania “Tu esti vocea copilului tau” se adreseaza parintilor de copii cu dizabilitati si are ca principal scop informarea acestora despre importanta sesizarii actelor de abuz in scoli asupra copiilor cu dizabilitati. Intr-un studiu CEDCD realizat in 2013, peste 70% dintre respondenti considerau ca nu este asigurat accesul la invatamantul de masa al copiilor cu dizabilitati, programa scolara in acest caz nu este adaptata, nu exista cadre didactice de sprijin sau psihologul scolii.
Parintii vor fi consiliati pentru proceduri juridice si administrative

In Campania “Tu esti vocea copilului tau” parintii vor fi informati despre modalitatile in care pot si trebuie sa sesizeze acte de discriminare, abuz fizic sau emotional asupra copiilor cu dizabilitati in scolile din Romania.

Astfel parintii vor invata prin intermediul acestei campanii cum pot redacta sesizari si plangeri catre autoritatile competente.
In acelasi timp, vor fi informati asupra modalitatilor de demarare a procedurilor administrative si juridice in cazurile in care sesizeaza abuzuri asupra copiilor cu dizabilitati in scoli.

Pasii pe care ar trebui sa ii urmeze parintii pentru demararea unor proceduri juridice au in vedere: fotografii cu leziunile copilului, constatari medico-legale, evaluarea psihologica, sesizari depuse la Inspectoratul Scolar sau plangeri penale la Judecatorie.

Ce trebuie sa urmareasca parintii pentru a depista urmele abuzurilor asupra copiilor

Principalele semnale de alarma pe care trebuie sa le sesizeze un parinte in ce priveste copiii cu dizabilitati au in vedere: izolarea copilului intr-o camera separata, prezenta urmelor fizice de agresiune, semne de nervozitate atunci cand pleaca la scoala, stari de agitatie in preajma unui adult, stari de somnolenta sau absenta, alergii inexplicabile pe piele sau anumite miscari necoordonate.

Campania de informare “Tu esti vocea copilului tau” este realizata de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) si Asociatia pentru Dravet si alte Epilepsii Rare.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.