Campanie de educare a populatie cu privire la astm

In Romania, potrivit Societatii Romane de Pneumologie, traiesc aproximativ 1 milion de pacienti cu astm, dar specialistii cred ca boala este mult subdiagnosticata.
De curand, a fost lansata Campania „Respir” destinata destinata informarii si educarii cu privire la astm.

„Educatia in sanatate este foarte importanta. Un pacient cu astm bine informat va intelege ca pentru a tine astmul sub control este esential sa ia tratamentul asa cum i-l prescrie medicul si sa se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afectiune care poate fi tinuta sub control si un pacient diagnosticat poate avea o calitate buna a vietii si se poate implica aproape in toate tipurile de activitati in care se implica si persoanele sanatoase”, a declarat Rozalina Lapadatu, director al IDSE, potrivit Agerpres.

Campania a fost lansata de Institutul pentru Dezvoltare in Sanatate si Educatie (IDSE) si Coalitia Organizaţiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).

De asemenea, din proiect fac parte Societatea Romana de Pneumologie (SRP) si Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).

„Astmul poate fi tinut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administreaza zilnic, indiferent daca pacientul manifesta sau nu simptomele specifice, si terapie la nevoie pe care pacientul trebuie sa o foloseasca de indata ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, pana la 70% dintre pacienti, in momentul in care se simt bine, aleg sa renunte la terapia de fond si folosesc tratament doar in situatiile de urgenta. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acesti pacienti”, a declarat si Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, conform sursei citate.

In cadrul campaniei sunt puse la dispozitie platforma de informare www.viatacuastm.ro si brosura „Viata cu astm”, unde cei interesati vor gasi raspunsuri la cele mai frecvente intrebari privind aceasta afectiune.

Etichete: astm simptome, informatii astm, tratament astm

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.