Campania Fibromul uterin: afla, discuta, decide!

femeie obositaFibromul uterin este un risc major pentru femeile aflate in jurul varstei de 50 de ani. In acelasi timp, aproximativ 40% dintre femei dezvolta fibrom uterin pana la varsta de 35 de ani. Un semnal de alarma tras de specialisti este ca afectiunea se poate dezvolta fara a prezenta simptome majore care sa determine pacienta sa consulte medicul ginecolog. In acest sens, s-a lansat Campania de informare “Fibromul uterin: afla, discuta, decide!”, initiata de Societatea Romana de Obstetrica-Ginecologie.

Femeile asteapta pana la 5 ani pentru a consulta un medic ginecolog

Principalul scop al campaniei este de a educare si informare a femeilor despre incidentele crescute a fibromului in randul femeilor aflate la varsta fertila.

Specialistii atrag atentia ca, in general, fibroamele uterine sunt asimptomatice.

“Chiar in lipsa unor simptome, persoanele afectate de fibrom uterin se pot confrunta cu avorturi spontane, infertilitate, nasteri premature si alte complicatii. Diagnosticarea se poate face printr-o simpla ecografie. Fibroamele uterine pot porni de la cativa centimetri si pot creste in dimensiuni si numar, ajungand chiar sa aiba cateva kilograme, atunci cand nu sunt depistate si tratate. Vizita la ginecolog este asadar esentiala pentru descoperirea timpurie a fibromului uterin”, a precizat Florin Stamatian, Presedintele Societatii Romane de Obstetrica-Ginecologie.

Ce simptome necesita vizita la un medic ginecolog

Specialistii recomanda consultatii regulate la medicul ginecolog odata cu aparitia menstruatiei, o data la sase luni sau macar un an.

“Semnalele de alarma pentru un consult ginecologic de urgenta sunt menstruatiile anormale, oboseala, precum si durerea in timpul actului sexual”, a precizat dr. Zorela-Adriana Sgarbura, medic primar obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale.

Fibromul uterin – cea mai frecventa tumora benigna a organelor genitale feminine

Specialistii avertizeaza ca persoanele cu factorul de risc cel mai ridicat sunt femeile aflate in jurul varstei de 50 de ani.

“Unul din cei mai importanti factori favorizanti pentru aparitia fibromului uterin este dereglarea hormonala. (…) Datele statistice indica o incidenta foarte mare a bolii ce afecteaza atat statusul emotional, cat si randamentul femeii diagnosticate”, a precizat Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Clinic Filantropia.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.