Bullying-ul afecteaza dezvoltarea copilului

In ultimii ani, printre adolescenti, in scoli mai ales a luat amploare fenomenul de bullying. Daca astfel de fenomene nu sunt controlate de adulti, mai exact de parinti si profesori, efectele pot sa lase traume destul de grave in plan fizic si mai ales psihic si de multe ori copilul victima are nevoie de consiliere pentru a depasi momentele prin care a trecut.

Anca Rusen

„Bullying-ul este o forma de violenta initiata de un atacator asupra unei victime. Este un comportament violent, repetat, al unui elev – agresorul – care detine mai multa putere, exercitata asupra altuia mai slab – victima. In aceasta categorie au fost incluse, alaturi de violenta fizica, violentele verbale cu caracter jignitor, insultele rasiste sau sexiste, gesturile obscene. De cele mai multe ori victimele traiesc atacuri de panica, stari de anxietate, li se diminueaza mult stima de sine, se confrunta cu suferinte psihosomatice, ajung la depresii sau cel mai grav, la suicid. La scoala, copilul agresat are multe absente deoarece simte nevoia de izolare, de a sta cat mai mult in casa unde se simte in siguranta. In plus, are loc si o scadere a performantelor scolare deoarece copilul simtindu-se amenintat se concentreaza mult mai greu in clasa”, ne-a explicat terapeutul ABA, Alex Stefan.

Cyberbullying-ul, o alta forma a bullying-ului

“O alta forma a fenomenului bullying o reprezinta cyberbullying-ul. Acesta este un termen relativ nou, insa fenomenul in sine deja a prins proportii uriase si in tara noastra. Termenul de cyberbullying se poate traduce fie prin hartuirea in mediul online, fie prin santaj, sau trimiterea de mesaje si fotografii amenintatoare, obscene’”, ne-a mai explicat Alex Stefan.

Care este profilul batausului?

Atunci cand vrem sa facem portertul copilului – bataus suntem tentati sa afirmam ca acesta face parte dintr-o familie cu posibilitati financiare reduse. Cu toate acestea specialistii sustin ca un mediu precar de crestere nu este mereu un bun indicator. Ceea ce contribuie insa la “formarea” unui adolescent sau a unui adult ca “bataus” este necesitatea sa de afirmare in grupul de prieteni din care face parte. Mai mult, acest individ este mai mereu sprijinit in actiunile sale de prieteni.

“Daca situatia financiara sau familia de provenienta nu sunt criterii in definirea agresorului, nivelul dezvoltarii emotionale a familiei din care provine, este un criteriu extrem de important. Mai exact, un mediu conflictual, o familie dezorganizata poate sa fie locul potrivit pentru dezvoltarea unor comportamente ce imping spre ai descuraja, umili, chiar agresa verbal sau fizic pe ceilalti din jur. Acestea fiind de fapt numai niste modalitati de a compensa neajunsurile emotionale ce le-a gasit in mediul de crestere”, a mai spus terapeutul Alex Stefan.

Care este profilul victimelor?

De cele mai multe ori victima are un anumit defect in ochii agresorului. Poate sa fie un defect de natura fizica, sau poate sa fie unul financiar sau intelectual. De exemplu, poate sa aiba note foarte bune la invatatura, sa fie considerat tocilar, sau sa provina dintr-o familie cu potential financiar ridicat. De asemenea, este posibil ca victima vizata de agresor sa fie un copil timid, retras, singuratic.

Principalele implicatii ale bullying-ului

‘’Bullying-ul poate afecta grav dezvoltarea psihoindividuala a copilului. Mai exact acest fenomen are implicatii serioase in plan emotional, social. In cazul copiilor, efectele pot lua forme precum: refuzul de a mai merge la scoala, stari de tristate accentuata, anxietate, scaderea performantelor scolare, stari de nesiguranta, scaderea stimei de sine, vrea sa stea inchis in casa, apar insomniile sau cosmarurile din timpul somnului, copilul devine introvertit. De asemenea, acesta poate somatiza. De exemplu, copilul acuza, acasa, tot mai des cefalee, dureri abdominale, greturi, varsaturi, iar in urma controlului medical se va constata ca este clinic sanatos. In cazul persoanelor adulte care au fost expuse la agresiune in copilarie, putem intalni manifestari similare, dar la un alt nivel. Si trebuie sa recunoastem ca acest fenomen se intampla si adultilor, de multe ori la locul de munca”, ne-a explicat terapeutul Alex Stefan.

Sfaturi pentru parinti

Terapeutul a subliniat faptul ca cel mai important aspect in prevenirea sau oprirea acestui fenomen de agresiune este comunicarea cu copilul, comunicare care se invata in familie. Mai mult, inca de mic copilul trebuie educat si incurajat sa spuna adevarul, sa-si priveasca parintele ca pe cel mai bun prieten pe care sa nu-l minta niciodata si in care sa gaseasca sprijin ori de cate ori are o problema. Este esential ca cel mic sa fie incurajat sa povesteasca tot ceea ce i se intampla bun sau rau la scoala, in colectivitate. In cazul in care agresiunea s-a produs deja si parintele afla ulterior, este indicat sa se apeleze la serviciile unui psiholog pentru remedierea eventualelor traume produse.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.