Bolile reumatice si musculo-scheletale provoaca peste 50% din absenteismul la locul de munca


Peste 600.000 de romani sufera de afectiuni reumatice sau musculo-scheletale, ceea ce inseamna procentual 3% din populatie, dintre care 2.000 de copii, afirma medicii specialisti, care atrag atentia ca diagnosticul precoce este esential in bolile reumatice.

”Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog si accesul la cele mai noi si eficiente tipuri de tratament pot duce la imbunatatirea calitatii vietii acestor persoane – acesta este semnalul de alarma transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ‘Don’t Delay, Connect Today!’, lansata la inceputul acestui an si in Romania sub sloganul ‘Fara amanare! Fa o programare!’. La ora actuala s-au inregistrat progrese mari in reumatologie, sunt instrumente pentru diagnostic precoce, medicamente noi, strategii noi de tratament, care vin in ajutorul pacientilor. Trebuie mers la medicul reumatolog’, a declarat presedintele Societatii Romane de Reumatologie, prof.dr. Ruxandra Ionescu, potrivit Agerpres.

Medicul a subliniat ca povara bolilor reumatice este una mare, la nivelul UE una din patru persoane fiind afectata de bolile reumatice, ceea ce inseamna un numar de 120 de milioane de persoane in tarile Uniunii Europene care sufera de boli reumatice.

”Aceste boli afecteaza toate varstele, si copii si adulti si varstnici, boli care presupun costuri foarte mari, intre 0,5 si 2% din PIB. Sunt boli cu gravitate mare pentru ca distrugerea articulatiilor se produce rapid si are un impact mare asupra calitatii vietii pacientilor. 40% dintre pacientii cu artrita reumatoida inceteaza sa lucreze, 38% dintre pacientii cu poliartrita sunt pensionati de boala, ceea ce inseamna foarte mult. De bolile reumatice se poate muri, asa incat o diagnosticare precoce si o terapie adecvata ar putea reduce mult costurile cu bolile reumatice. In prezent exista 315 medici reumatologi activi la populatia noastra si sunt supra-aglomerati”, a mai explicat prof.dr. Ruxandra Ionescu conform sursei mentionate.

Potrivit datelor preliminare ale unei cercetari nationale realizate de iSense in perioada septembrie-octombrie 2018 pentru Liga Romana contra Reumatismului, in randul populatiei urbane din Romania, utilizatoare de internet, cu varsta de peste 18 ani, medicul de familie are un rol important in diagnosticarea la timp si trimiterea catre medicul reumatolog, avand in vedere ca 66% dintre romanii din mediul urban sustin ca au fost in ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.

Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, cof.dr. Catalin Codreanu, a precizat, la conferinta de presa, ca potrivit unui chestionar facut recent pe persoane din Romania, pe un esantion de 400 de respondenti, doar 13% au spus ca au fost la un medic reumatolog, iar doua treimi au vizitat medicul de familie.

”Din pacate, in Romania, acoperirea cu medici de diferite specialitati este una din problemele esentiale. Ce au mai auzit persoanele chestionate despre variate boli reumatice? In mod surprinzator, 80% au auzit despre osteoporoza, 70% despre artroza, 65% despre diverse dureri de spate si despre doua boli reumatice importante si frecvente, artrita reumatoida si spondilita, iar frigul si umezeala cred ca pot produce boala reumatica. Acesti factori pot cel mult sa contribuie la acutizarea unei suferinte si plasarea acestui raspuns pe primul loc arata ca populatia nu este suficient de bine informata”, a arata sursa citata.

Potrivit chestionarului, 20% dintre respondenti au spus ca se duc din proprie initiativa la reumatolog, iar 60% atunci cand au dureri articulare, dureri de spate. In general se considera ca bolile reumatice genereaza jumatate din absentele la locul de munca si aproape doua treimi din pierderea capacitatii de munca. Bolile reumatice sunt pe locul al doilea dupa cele cardiovasculare si grosul costurilor pentru cele reumatice pe termen lung este pierderea capacitatii de munca, a mai precizat presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator afecteaza, cel mai frecvent, persoanele cu varsta de pana la 40 de ani, in timp ce poliartrita debuteaza, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existand chiar si pacienti mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii sufera de artrita juvenila in Romania si exista, de asemenea, un procent important de populatie care, asa cum confirma si cercetarea, ar putea suferi de o boala reumatica fara a fi mers vreodata la o consultatie de specialitate la medicul reumatolog.

”Toate aceste date sunt un indicator profund al impactului bolilor reumatice si musculo-scheltale la nivel socio-economic, despre care este inca insuficient cunoscut ca provoaca peste 50% din absenteismul la locul de munca”, a afirmat cof.dr. Catalin Codreanu citat de Agerpres.

Obiectivul campaniei internationale ”Don’t Delay, Connect Today” – in Romania ‘Fara amanare! Fa o programare!’ – este cresterea nivelului de constientizare cu privire la importanta diagnosticului timpuriu in prevenirea evolutiei si aparitiei complicatiilor in cazul persoanelor diagnosticate cu boli reumatice si muscolo-scheletale si, totodata, sa incurajeze accesul la timp la terapii fundamentate stiintific.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.