Bolile reumatice afecteaza tot mai mult populatia adulta

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) atrage atentia ca bolile reumatice reprezinta una dintre principalele cauze de imbolnavire in randul populatiei adulte.

Totodata, un alt semnal de alarma vine si din partea Ligii Europene de Lupta impotriva Reumatismului (EULAR), care sustine ca tot mai multi tineri si adulti de varsta activa sunt afectati de boli reumatice.

Dar, dincolo de statistici, in lume sunt milioane de oameni ce sufera de dureri si disconfort care ingreuneaza chiar si cele mai simple activitati de zi cu zi. Pentru a nu se ajunge la forme grave ale unei boli reumatismale, diagnosticul precoce si tratamentul initiat la timp pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tipuri de boli reumatice

In categoria bolilor reumatice sunt incluse peste 200 de afectiuni musculo-scheletice. Printre cele mai frecvente si mai cunoscute boli reumatice se numara: artrozele, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artrita psoriazica, lupusul eritematos sistemic, guta, tendinita, fibromialgia. Acestea boli scad semnificativ calitatea vietii persoanelor afectate, din cauza durerilor si a incapacitatii de munca.
In functie de mecanismul de aparitie, bolile reumatice sunt clasificate in reumatisme degenerative si reumatisme inflamatorii.

Reumatismul degenerativ – denumit si artroza sau osteoartrita – reprezinta de departe cea mai frecventa forma de reumatism. Artrozele apar pe masura inaintarii in varsta si sunt caracterizate de distrugerea cartilajului articular, rigiditate articulara, deformari osoase, dureri. In aceasta categorie intra: gonartroza, coxartroza, spondiloza cervicala, artroza discurilor coloanei vertebrale, artroza mainii.

Reumatismul inflamator – denumit si artrita – se caracterizeaza prin inflamarea uneia sau a mai multor articulatii. Procesul inflamator apare din cauza unor mecanisme autoimune, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar este cel care ataca tesuturile articulare. De aceea, bolile reumatismale inflamatorii sunt considerate boli autoimune. In aceasta categorie sunt incluse: poliartrita reumatoida, spondilita ankilopoetica, artrita psoriazica, lupusul, sindromul Sjogren.

Simptome ale boli reumatice

Durerea de oase, muschi, articulatii – poate fi acuta, cu debut rapid si intensitate ridicata, sau cronica, de lunga durata. In bolile reumatice degenerative, durerea apare de obicei ziua, este agravata de efort fizic si se calmeaza in repaus. In artritele inflamatorii, durerea apare dimineata sau in cursul noptii, trezeste pacientul din somn.

Cateva masuri simple de prevenire/ imbunatatire a starii de sanatate

• Mentinerea unei greutati in limite normale
• Practicarea unei activitati fizice in regim moderat, dar evitand sporturile care suprasolicita articulatiile
• Corectarea posturii adoptate in cadrul activitatilor de zi cu zi
• Renuntarea la fumat
• Adoptarea unei alimentatii sanatoase, variate si echilibrate, care poate fi completata cu suplimente pentru articulatii.

Etichete: boli reumatice, reumatism, spondilita anchilozanta, dureri de oase, dureri articulare, reumatismul degenerativ, reumatismul inflamator, spondiloza

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.