Boli ciudate ale prezentului: Text neck sau amnezia dupa sex

boli-ciudateVa vine sa credeti sau nu, dar pana si pana si modul cum poate fi afectata sanatatea omului, evoleaza intr-un fel sau altul. In ultimii ani, medicii au decoperit mai multe boli ciudate. Iata cateva dintre acestea.

Text neck

Nu de mult timp, oamenii de stiinta americani au anuntat descoperirea unei noi boli pe care au numit-o „text neck”. Asta inseamna dureri ale gatului provocate de postura aplecata asupra ecranului telefonului mobil, potrivit publicatiei Daily Mail.

Kenneth Hansraj, un medic specializat in chirurgia coloanei vertebrale, a afirmat ca mentinerea posturii „aplecat asupra unui ecran de telefon” duce la aparitia unor tensiuni prelungite asupra gatului, ceea ce in cele din urma poate conduce la nevoia unei interventii chirurgicale.

Aceasta boala, „text neck”, ii afecteaza pe cei care petrec ore in sir, cocosati asupra ecranului telefoanelor mobile.

Boli provocate de suflarea nasului

Va vine sa credeti sau nu, dar suflarea nasului sau banalul stranut pot afecta sanatatea mai mult decat v-ati fi putut inchipui pana acum. Aceste reflexe ale corpului se inscriu in cauzele care pot duce la aparitia unor boli ciudate.

Medicii de la Birmingham City Hospital au raportat de curand cazul unei tinere care dupa ce si-a suflat nasul atat de tare, presiunea creata i-a provocat o fractura a craniului, iar aerul a gasit o cale de a ajunge in cavitatea toracica.

Tanara in varsta de 20 de ani si-a revenit dupa cateva zile de odihna si tratament cu analgezice.

De asemenea, medicii germani au raportat un caz in care un batran a suferit o mica ruptura a peretelui inimii in momentul in care a vrut sa-si sufle nasul, din cauza cresterii bruste a tensiunii arteriale.

In Statele Unite ale Americii, o femeia s-a prezentat la spital cu un ochi foarte umflat dupa ce a incercat sa-si sufle nasul. Ea a povestit ca suflat puternic pe nara dreapta, in timp ce nara stanga o blocase cu degetul.

Cheaguri de sange in urma miscarii mainilor

Va puteati inchipui ca pana si aranjarea unui cearsaf pe pat poate fi periculoasa pentru sanatate?!

Ei bine, medicii avertizeaza ca miscarile repetate ale incheieturilor mainilor in procesul de a aranja lenjeria, pot duce la formarea de cheaguri de sange in principala vena care alimenteaza bratul cu sange, cauzand amortirea si slabirea fortei si a nivelului de control asupra mainii.

Paralizie in urma sexului

In categoria factorilor care cauzeaza boli ciudate se numara si muscaturile in zona gatului, practicate in timpul actului sexual, care pot afecta venele si nervii ce trec prin aceasta regiune.

Daily Mail relateaza cazul unei femei in varsta de 44 de ani, care in anul 2011 ani a paralizat dupa ce partenerul sau a muscat-o de gat, afectand o artera care alimenta cu sange creierul acesteia.

De fapt, despre acest tip de problema s-a mentionat prima data in anii 80’ de catre un medic neurolog din Finlanda, care a tratat un tanar care s-a plans de dureri acute ale gatului si umarului.

Medicul a descoperit ca, in timpul unei partide de sex, iubita pacientului l-a muscat pe barbat, afectand un nerv. Barbatul a avut nevoie de circa sase luni pentru a-si reveni complet, a relatat medicul in scrierile sale.

Amnezia sexului

Dar, partidele de sex mai ascund si alte pericole care conduc la tot felul boli ciudate. Acestea provoca si ceea ce oamenii de stiinta au numit amnezie post-coitala.

Aceasta afectiune inseamna o pierdere completa a memoriei in urma unui act sexual mai intens.

In anul 1993, intr-un raport publicat in Revista de Psihiatrie si Neurologie din Japonia se vorbea despre cazul unei femei care a suferit de pierderea completa a memoriei dupa o partida de sex. Pacienta si-a revenit abia dupa sase ore.

Medicii au incercat la acel moment sa ofere mai multe explicatii pentru acest episod.

Una dintre ele este aceea ca actul sexual duce la o crestere a tensiunii arteriale, care apoi scade foarte rapid, lucru ce poate conduce la o alimentare insuficienta a creierului cu oxigen.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.