Boala diareica acuta – preventie, simptome si tratament

Directia de Sanatate Publica (DSP) Suceava supravegheaza epidemiologic boala diareica acuta, in perioada iunie – octombrie, in conditiile in care aceasta patologie constituie o problema de sanatate publica prin incidenta crescuta, diversitatea germenilor etiologici si gravitatea manifestarilor clinice, scrie relateaza Agerpres.

Potrivit conducerii DSP Suceava, boala diareica acuta reprezinta o cauza majora de spitalizare si poate avea diverse forme clinice, de la manifestari usoare de boala diareica acuta sau gastroenterocolita acuta, pana la forme complicate cu sindrom hemolitic uremic si este una dintre marile probleme de sanatate din intreaga lume, in special in sezonul cald.

Cum se previne boala diareica acuta

Prevenirea aparitiei bolii diareice acute se face prin respectarea normelor de igiena generala si alimentara, de igiena individuala si a colectivitatilor si in acest sens se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de prepararea si consumarea alimentelor, de alimentarea copiilor, dupa folosirea WC-ului; spalarea fructelor si legumelor sub jet puternic de apa potabila, inainte de a le da in consum; prelucrarea termica suficienta a produselor alimentare; pastrarea alimentelor acoperite, ferite de vectori biologici cum ar fi muste sau rozatoare, care le pot contamina; renuntarea la alimentatia stradala cu produse neambalate, expuse in spatii improprii, comercializate de persoane neautorizate; verificarea termenului de garantie si pastrarea la rece pentru toate alimentele cumparate; se va consuma numai apa din surse autorizate sanitar, nu din rauri, lacuri sau sisteme de irigatii; pentru copiii mici se recomanda numai consumul de apa potabila fiarta si racita, atat pentru prepararea laptelui, cat si a altor alimente; se va evita contaminarea mediului inconjurator prin indepartarea corecta a reziduurilor menajere din gospodariile proprii si din colectivitati, in locuri special amenajate.

Ce se face dupa constatarea simptomelor

In situatia aparitiei semnelor de boala, respectiv scaune apoase frecvente, deshidratare in grade variate, varsaturi, febra, se recomanda prezentarea la medic pentru consultatii si tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie initiativa, fara prescriptie medicala.

Potrivit Agerpres, pentru a limita infectia, DSP Suceava recomanda parintilor sa isi supravegheze copiii si sa-i deprinda cu regulile elementare de igiena personala si colectiva, cum ar fi spalatul mainilor, spalatul fructelor si legumelor, consumul apei doar din surse sigure, eventual fiarta si racita.

Etichete: boala diareica acuta, diareea, afectiuni digestive

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.