Bicicleta – terapia anti-stres pe gratis

bAni de zile am fost “prea ocupat”, prea stresat, prea obosit ca sa fac orice forma de miscare. Ma intreba lumea – de ce nu mergi la sala? O sa te simti mai bine. N-am timp.

Pana cand mi-am redescoperit una din placerile copilariei – mersul cu bicicleta. Cu nostalgie imi aduc aminte de pegasul meu cu dinam – am descoperit ca acum este la moda sa cauti Pegasuri vechi, sa le restaurezi si sa mergi cu ele.

Acum un an m-am intalnit cu un prieten care isi tinea bicleta pe perete in sufragerie. Am inceput sa misc pedalele cu mana ca sa vad cum se invarte roata si mi-am re-amintit de zgomotul lantului, de felul in care priveam extaziat rotile invartindu-se cand eram mic.

Sub impulsul momentului, mi-am luat o bicicleta. Am decis sa iau o bicicleta produsa in Romania, sa mai traiasca niste romani dupa mine. Seara am suit-o in casa si am inceput sa ma joc cu franele, cu dinamul, cu pedalele. Am contemplate cat de frumoasa este.

Prima iesire cu ea a fost pe strada din jurul casei. Scurt. Imi era teama sa…nu obosesc. A doua zi am traversat bulevardul si am mers un pic mai mult. A treia zi am luat-o pe boulevard si am mers si mai mult.

Cam la momentul asta am descoperit ciclo-computerul (care masoara viteza si distanta). In felul asta a devenit masurabil cat ma plimb si automat mi-am dorit sa merg din ce in ce mai mult. Apoi intr-o dimineata mi-am luat inima in dinti si m-am dus la birou cu bicla – 13km.

Nu eram obosit. Aveam timp sa merg cu bicicleta. Ma simteam bine. Cand ajungeam la birou simteam ca déjà am facut ceva bine in ziua respectiva. Drumul ma ajuta sa imi eliberez mintea. Bicla m-a ajutat sa interactionez cu alti oameni, cu racoarea parcului vara, cu idea de a pedala.

De ce eram mai putin stresat, mai pozitiv si mai bine dispus cand pedalam? A devenit viata mai suportabila? Nu mai eram asa obosit? Cum si-a facut loc pedalatul acolo unde nu era loc de nimic? M-am interesat si iata la ce ajuta pedalatul:

  • Pedalatul ajuta la eliberarea endorfinelor – substantele care induc starea de bine la nivelul creierului
  • Ritmul de pedalat te face sa iti setezi un ritm moderat peste zi – dispare sentimentul de urgenta, de alergatura
  • Vezi locuri si lucruri noi pe care altfel nu le vezi din goana masinii – un pic de verde, umbra copacilor in part, ciripitul pasarelelor
  • Intalnesti oameni interesanti – biciclistii sunt uniti de sentimentul de miscare in natura, ecologie si prietenie
  • Oxigenarea mai buna, imbunatatirea tonusului muscular, scaderea in gretutate!
  • Prin concentrarea asupra pedalatului, mintea se elibereaza de anxietate si stres.

Spor la pedalat.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.