Banca de lapte matern, in Romania

lapte-formulaIn sectia de neonatologie de la Spitalul Marie Curie din capitala urmeaza sa se infiinteze prima banca de lapte matern din tara, unde ar urma sa fie colectat lapte de la mamele care vor si pot sa doneze.

„E alimentatia optima, ideala pentru copil. Nu doar din punct de vedere nutritional, dar sunt celule vii, anticorpi. In Romania, rata de alaptare este de 12,6%, cea mai mica din Europa”, a declarat medicul pediatru Mihaela Nita, conform Pro TV.

La acest moment, media mondiala de alaptare este de 38%, dar in viitorul se doreste ca aceasta sa ajunga undeva la 50 %.

Laptele matern poate fi administrat imediat dupa donare. Acesta trece printr-o serie de testari si poate fi congelat si 6 luni.

Sunt acceptate la donare doar mamele care au copii pana in 6 luni, fara boli grave si care se afla sub tratament medicamentos. Sunt excluse cele care fumeaza sau beau alcool.

Acest proiect, al bancii de lapte matern se realizeaza cu sutinerea Ministerului Sanatatii, iar costurile de implementare, in prima faza, s-ar ridica undeva la circa 75.000 de euro.

In alte tari exista chiar sute de astfel de  banci. In prezent, Romania este singura tara din Uniunea Europeana in care nu exista o banca de lapte matern.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.