Bacterii pentru care este nevoie urgent de dezvoltarea unor antibiotice

Potrivit reprezentantilor  OMS trebuie dezvoltate de urgenta noi antibiotice pentru a combate combate 12 familii de bacterii rezistente la toate tratamentele actuale.

Acesti agenti patogeni sunt considerati ca fiind cel mai mare pericol pentru sanatatea umana.

„Aceasta lista a fost stabilita pentru a incerca sa ghideze si sa promoveze cercetarea si dezvoltarea de noi antibiotice”, a explicat OMS, potrivit AFP si Reuters.

Din lista celor 12 familii de bacterii, riscul este considerat critic in cazul a trei dintre acestea: Acinetobacter, Pseudomonas si Enterobacteriaceae (intre care E. coli), rezistente inclusiv la antibioticele cele mai recente si care reprezinta cauza celor mai multe infectii in spitale.

„Rezistenta la antibiotice este in crestere rapida si ne epuizam optiunile terapeutice. In cazul in care ne bazam pe ritmul pietei, noile antibiotice de care avem cea mai urgenta nevoie nu vor fi dezvoltate in timp”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sanatate si inovare, conform surselor mentionate.

OMS claseaza sase familii de agenti patogeni de inalta prioritate, intre care Staphylococcus aureus, Salmonella si Helicobacter pylori (bacterie responsabila mai ales de ulcere gastrice), din cauza rezistentei lor la mai multe tipuri de antibiotice.

Alte trei familii de bacterii sunt plasate in categoria de prioritate medie: pneumococul, ceea ce poate duce la pneumonie si meningita, Haemophilus influenzae, responsabila de infectii cum ar fi otitele, si Shigella spp, care produce infectii intestinale cum ar fi dizenteria, realateaza si Agerpres.

Un studiu britanic realizat in septembrie, anul trecut, arata ca bacteriile rezistente ar putea omori pana la 10 milioane de oameni pe an, pana in 2050, la fel de mult ca si cancerul.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.