Avertisment privind riscul de trichineloza | Nu cumparati carne de porc netestata

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisbile (CNSCBT) atrage atentia asupra pericolului de imbolnavire cu trichineloza in sezonul de iarna.

Ce este trichineloza

Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, un vierme cilindric (nematod) ale carui larve paraziteaza musculatura animalelor domestice (porc) sau salbatice, potrivit unei informari publice a CNSCBT.

Cum se transmite trichineloza

Omul se poate infecta prin ingestia de carne contaminata cu larve si insuficient preparata termic, in special carne de porc, dar si de vanat (mistret, urs), cal sau nutrie. Receptivitatea este generala, iar reimbolnavirile sunt posibile. Boala nu se transmite de la om la om.

La om, infectia poate prezenta semne de boala minore, insa poate evolua la forme grave, pana la deces. Severitatea bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de gradul de contaminare a carnii si de rezistenta organismului uman.

Boala se poate manifesta prin urmatoarele semne si simptome: febra, edemul pleoapelor, edeme faciale (umflarea fetei) insotite de conjunctivita, dureri musculare, precedate sau nu de tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata.

Specialistii recomanda persoanelor care au consumat carne neexaminata trichineloscopic si care prezinta simptomele mentionate mai sus sa se prezinte la medic pentru diagnostic si tratament.

Cum se depisteaza trichineloza

Pentru depistarea infectiei la om, medicul curant poate recomanda:
– recoltarea unei probe de sange pentru analize serologice (detectia anticorpilor anti – Trichinella in ser);
– prelevarea unui fragment de biopsie musculara (ex. din muschiul deltoid – muschi din regiunea umarului) pentru evidentierea larvelor parazitului.

Obiceiuri care cresc riscul de infectie:

– achizitionarea carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate;
– taierea clandestina a animalelor;
– consumul de carne (de porc sau de vanat) fara un examen trichineloscopic in prealabil;
– prepararea termica “in sange” a carnii;
– consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.

Recomandari pentru prevenirea imbolnavirii

– Achizitionati animale doar de la unitati avizate sanitar!
– Achizitionati doar carne cu aviz sanitar-veterinar din centre comerciale specializate!
– Trimiteti probe din carnea de porc sacrificat in gospodaria proprie sau din carnea de vanat pentru examen trichineloscopic in centrele autorizate ale autoritatilor sanitar-veterinare (DSV)! Este important sa se astepte rezultatele examinarii carnii si sa se respecte recomandarile DSV;
– Folositi pentru tocarea carnii de porc sau de vanat o masina de tocat destinata doar acestei activitati! Masina de tocat, suprafetele si ustensilele folosite vor fi curatate inainte si dupa folosire;
– Pregatiti carnea in bucati optime pentru congelare (aproximativ 15 cm grosime) si pentru gatit. Este recomandata congelarea carnii (minimum -15°C) cel putin 20 zile anterior gatirii si consumului;
– Gatiti carnea astfel incat temperatura sa depaseasca 71°C in toata masa de carne pentru o perioada indelungata de timp sau pana cand se schimba culoarea carnii din roz in gri;
– Resturile, maruntaiele si sangele provenite de la vanat /porc si care urmeaza sa fie hrana pentru animale, trebuie sa fie si ele prelucrate termic!

Atentie, sararea, afumarea si uscarea carnii nu distrug larvele!

Etichete: trichineloza carne de porc, cum se ia trichineloza, simptome trichineloza, prevenire imbolnavire trichineloza 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.