Au fost identificate 44 de gene care determina aparitia depresiei


Oamenii de stiinta au identificat 44 de gene care determina o crestere a riscului de aparitie a unor episoade depresive majore si au descoperit ca toti oamenii poarta cel putin o astfel de gena, informeaza Reuters.

Descoperirea lor ar putea sa explice motivul pentru care nu toate persoanele tratate cu antidepresive beneficiaza de o ameliorare a afectiunii, au explicat autorii acestui studiu, care deschide calea spre obtinerea unor noi medicamente, relateaza si Agerpres.

In cadrul cercetarii, cea mai mare de acest tip realizata vreodata, oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, ca bazele genetice ale depresiei sunt comune cu cele ale altor afectiuni psihiatrice, precum schizofrenia, si ca unele dintre genele identificate sunt asociate cu „‘tintele” vizate de medicamentele antidepresive.

Episoadele majore de depresie afecteaza aproximativ 14% din populatia mondiala si reprezinta cel mai important factor declansator al dizabilitatilor pe termen lung in cadrul populatiei generale. Cu toate acestea, doar jumatate dintre pacienti raspund intr-o maniera pozitiva la tratamentele existente.

„Noile variante genetice descoperite au potentialul de a revitaliza tratamentul depresiei prin deschiderea unor piste care ar putea sa duca la descoperirea unor terapii noi si imbunatatite”, a declarat Gerome Breen de la King’s College London, care a facut parte din aceasta echipa internationala de cercetatori, potrivit surselor mentionate.

Studiul a facut parte dintr-un program global, ce a inclus date recoltate de la 135.000 de pacienti diagnosticati cu episoade majore de depresie si aproximativ 344.000 de controale medicale, folosite ca baza de comparatie.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.