Atentie! Virusul Ebola s-ar putea transmite prin contact sexual si dupa vindecare

Riscul transmiterii virusului gripei aviare H7N9Centrului american de control si preventive a transmis un avertisment, potrivit caruia virusul Ebola s-ar putea  transmite si dupa vindecare,  prin contact sexual.

Site-ul LiveScience.com relateaza ca  recomandarea de utilizare a prezervativului este facuta pentru a evita transmiterea virusului Ebola, pana ce cercetatorii vor sti mai multe despre supravietuirea acestuia in lichidul seminal.

Aceasta masura vine dupa inregistrarea unui caz in care o femeie s-ar fi imbolnavit de Ebola dupa ce a intretinut relatii sexuale neprotejate cu un barbat care a supravietuit maladiei.

Ea a fost diagnosticata cu virsuul  Ebola la mijlocul lunii martie si nu a calatorit in regiuni. Cu o saptamana inainte de aparitia simptomelor bolii, femeia a avut relatii sexuale cu barbatul.

Acesta fusese vindecat de Ebola in urma cu sase luni, dar in urma prelevarii unei mostre de sperma, s-a constatat ca prezenta materialului genetic provenit de la virusul Ebola.

Cand s-a verificat o parte a secventei genetice a virusului Ebola descoperit in sperma barbatului, acest segment genetic era identic cu cel descoperit in cazul virusului Ebola cu care fusese infectata femeia.

Cu toate acestea, cercetatorii nu nu pot spune cu siguranta ca femeia s-a imbolnavit de Ebola in urma contactului sexual.

In trecut s-a mai relatat un caz de infectare cu virsul Ebola, dupa epidemia din Congo din anul 1995, dar nici acela nu a fost suficient studiat.

„Pentru a preveni transmiterea virusului Ebola, contactul cu sperma barbatilor care au supravietuit maladiei trebuie evitat”, au afirmat cercetatorii intr-un raport publicat la data  1 mai in revista Morbidity and Mortality Weekly Report.

„Daca barbatii care au supravietuit maladiei intretin relatii sexuale (orale, vaginale sau anale), trebuie sa utilizeze in mod regulat si corect prezervativul, pana ce se vor afla mai multe detalii despre aceasta situatie”, au completat expertii, citati si de Mediafax.

In prezent exista mai multe studii pentru a afla cat timp ramane virsului Ebola in fluidele corporale dupa vindecare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.