Astenia de toamna in explicatia specialistilor

Micsorarea zilei si scadearea perioadei cu lumina soarelui, plus inregistrarea temperaturilor scazute, pot provoca asa-numita astenia de toamna.

Potrivit expertilor citati de ziarul spaniel ABC, este vorba de un sindrom de tranzitie care apare odata cu schimbarea anotimpului si ca raspuns al organismului la schimbarile medio-ambientale care altereaza bioritmul si ciclul veghe-somn.

Principalul responsabil al acestei alterari este, spune psihologul Roberto Castillejo, melatonina, un hormon care, intre altele, regleaza somnul si temperatura corporala, noteaza si Agerpres.

Producerea de melatonina creste odata cu reducerea lumii solare, iar aceasta crestere duce la o scadere a serotoninei cunoscuta ca hormon al fericirii. Rezultatul acestei cresteri a melatoninei si al scaderii serotoninei este instalarea apatiei, a oboselii, somnolentei sau a tristetii.

Daca la acesti factori hormonali se adauga schimbarile climatice, precum venirea ploilor si a frigului, reducerea luminii solare sau integrarea in rutina muncii si diminuarea contactelor cu prietenii sau familia, consecinta este astenia de toamna.

Printre simptomele ce caracterizeaza astenia de toamna regasim:

—lipsa de interes
—indiferenta fata de anumite activitati
—tristete si apatie
—insomnii sau nevoia de a dormi mai mult
—probleme de concentrare
—iritare si proasta dispozitie
—dereglari alimentare

 Pentru a depasi acest fenomen, psihologii au cateva sfaturi simple.

-Expunerea zilnica timp de zece minute la soare, de preferat la primele ore ale diminetii.
-Activitate fizica, chiar si mersul pe jos sau urcatul scarilor
-Somn suficient pentru a ne adapta la programul de toamna-iarna
-Un regim alimentar cu un consum de fructe si legume mai ridicat

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.