Artrita idiopatica juvenila, semne si tratament

poza copil la scoalaIn Romania sunt in prezent cca 2,000 de copii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenila (AIJ), o boala autoimuna, cronica, caracterizata prin inflamarea persistenta a articulatiilor.

Parintii sunt sfatuiti de specialisti sa urmareasca la copiii lor cele 3 semne tipice ale inflamatiei articulare: durere, tumefiere si limitarea miscarii.

Artrita simptome:

Apare roseata, senzatia de caldura, limitarea miscarilor, tumefiere, durere, rigiditatea artriculatiilor, pierdere in greutate, oboseala. De asemenea, copilul este nervos, iritat, plange mult. Uneori copilul face si febra, spun medicii.

Artrita juvenila 

Aceste simptome pot fi usor confundate la copii, mai ales ca apar la o varsta la care acestia sunt foarte activi. Termenul „idiopatica” inseamna ca nu stim cauza bolii si „juvenila” inseamna ca simptomele apar inainte de varsta de 16 ani.

Diagnosticul de AIJ este pus de catre medicul pediatru in cazul in care debutul bolii este inainte de varsta de 16 ani, artrita dureaza mai mult de sase saptamani, iar cauzele sunt necunoscute.

Artrita trebuie sa fie prezenta mai mult de sase saptamani, in scopul de a exclude formele de artrita temporara care ar putea urma infectiilor virale.

Prin urmare, diagnosticul de AIJ este bazat pe prezenta si persistenta artritei si pe excluderea atenta a oricarei alte boli, prin anamneza, examen fizic si teste de laborator.

Tratament artrita 

Dr. Mariana Stefan, medic primar  pediatrie si reumatologie pediatrica ne explica:
„Pentru ca vorbim de o boala cronica, tratamentul nu duce la o recuperare imediata, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor sa duca o viata normala si de a preveni afectarea articulatiilor si organelor, in timp ce se asteapta remiterea spontana a bolii. Tratamentul se bazeaza in principal pe utilizarea de medicamente care inhiba inflamatia si pe procedurile de reabilitare care pastreaza functia articulatiilor si ajuta la prevenirea deformarilor. Terapia este complexa si are nevoie de cooperarea mai multor specialisti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuti, oftalmologi. Sfatuim parintii sa consulte acesti specialisti si sa manifeste rabdare in relatia cu ei, pentru ca abordarea aceastei afectiuni necesita timp si construirea unei relatii de durata.”

Dr. Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica afirma: „AIJ nu este o boala contagioasa si nu este o boala ereditara — deoarece nu poate fi transmisa de la parinti direct la copiii lor. Cu toate acestea, exista unii factori genetici, in mare masura inca necunoscuti, care cresc sansele unui individ de a dezvolta boala. Aceasta boala este multifactoriala, ceea ce inseamna ca este rezultatul unei combinatii intre factorii genetici si expunerea la factorii de mediu (probabil infectii). Le recomandam parintilor sa mearga la medic, pentru a identifica un diagnostic corect pentru copii si sa abordeze cu tact si calm aceasta situatie. Le intelegem ingrijorarea, dar ii sfatuim sa nu se invinovateasca, pentru ca aceasta boala nu apare din vina lor. Este pur si simplu o combinatie de factori, la care nu au contribuit cu absolut nimic.”

Etichete: artrita simptome, artrita juvenila, tratament artrita

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.