Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare

Arteriopatia obliteranta a membrelor inferioare sau ateroscleroza obliteranta a membrelor inferioare este determinata de ingustarea unei artere ducand astfel la scaderea fluxului sanguin la nivelul arterei respective.

Cauza este, dupa cum ii spune si numele, ateroscloza (depuneri de grasime la nivelul vaselor sanguine).

Semne si simptome

Principalul simptom in arteriopatia obliteranta este durerea. Daca simtiti durere la nivelul piciorului care apare mai ales la mers adresati-va medicului deoarece poate fi vorba de arteriopatie obliteranta cu o evolutie grava care de la o simpla durere la mers poate ajunge la durere severa in repaus si se poate ajunge la situatia sa va amputeze piciorul.

Durerii de la nivelul piciorului i se spune in termeni medicali claudicatie intermitenta.

Este vorba de o durere musculara care apare initial doar la efectuarea unui efort de mers, datorita faptului ca muschiul nu mai poate primi cantitatea de sange de care are nevoie.

Este ca si cazul durerii de inimii care nu mai este vascularizata corespunzator, putandu-se ajunge la necroza miocardica (infarct miocardic).

Este inselator faptul ca boala evolueaza asimptomatic multa vreme.

In functie de gradul ocluziei (ingustarea partiala sau totala a arterei), durerea se clasifica in 4 stadii.

Este bine sa le cunoasteti pentru un consult la medic cat mai precoce.

Stadiul 1-absenta oricarei dureri

Stadiul 2-claudicatie intermitenta la peste 200 de metri de mers

Stadiul 3-claudicatie intermitenta la mai putin de 200 de metri de mers

Stadiul 4-durere si in repaus,la care se adauga tulburari trofice,ulcere cutanate,necroza si chiar gangrena

Este cazul de care va spuneam in legatura cu amputarea piciorului. Daca apare necroza si gangrena inseamna ca obstructia este completa,piciorul nu mai este vascularizat si muschiul „moare”

In aceasta situatie medicul nu mai are ce face decat sa va amputeze piciorul.

Foarte important de stiut ca durerea din ultimul stadiu apare mai ales noaptea si este localizata la nivelul degetelor piciorului spre deosebire de durerea la mers (claudicatia) care apare in spatele gambei. La un moment dat durerea devine permanenta,caz in care medicul va va prescrie niste antialgice foarte puternice.

Investigatii paraclinice in arteriopatia obliteranta

Ecografia vasculara –  Evidentiaza modificarile de lumen ale arterelor in cazul in care acestea exista.

Angiografia de contrast – Inseamna injectarea unei substante de contrast,in general iodate.Cu ajutorul acestei metode se poate localiza cu precizie nivelul si gradul leziunilor.

Examenul Doppler – Este tot un fel de ecografie dar care poate evidentia viteza de curgere a sangelui prin artera afectata.

Analize de sange – hemoleucograma,VSH (viteza de sedimentare a hematiilor),fibrinogen,colesterol, trigliceride,glicemie.

Tratament in arteriopatia obliteranta

Tratamentul poate fi igieno-dietetic sau in stadiile avansate medicamentos sau chiar chirurgical (revascularizarea arterei afectate sau amputarea piciorului.

Tratamentul igieno-dietetic trebuie sa-l cunoasteti pentru ca urmandu-l,chiar daca sunteti aparent sanatosi,este si un mijloc de prevenire a bolii.

Acesta consta in:

-combaterea fumatului-arteriopatia obliteranta apare mult mai frecvent la barbatii fumatori peste 50 de ani,
-combaterea sedentarismului prin exercitii fizice regulate care imbunatateste in acelasi timp si irigarea vaselor sanguine,
-combaterea anumitor boli care se enumera printre factorii de risc,cum ar fi hipertensiunea arteriala,diabetul zaharat,hiperlipidemiile.
-regim alimentar -evitarea grasimi,cum ar fi slanina,carnea grasa de porc,peste gras,unt, smantana, oua in exces,consumul redus de  dulciuri concentrate,de genul, zaharului, bomboanelor, prajiturilor, inghetatei,ciocolate.

De asemenea trebuie evitate rantasurile, prajelile, afumaturile.

Daca in urma acestui regim durerea nu se amelioreaza veti urma tratamentul medicamentos prescris de medic.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

9 de intrebari si raspunsuri

  • Roxana spune:

    Bună ziua! In urma cu o săptămână am început să imi simt degetele de la piciorul stâng amorțite si mi-au aparut si niste vânătăi in zona genunchiului,eu fiind o persoana care se învinețește foarte greu.
    În urma cu un an am avut un accident rutier unde am fost călcată de roata unei mașini exact pe degetele piciorului stâng, in urma unei radiografii medicul mi-a spus că piçiorul meu este in regulă si ca este vorba despre o strivire a degetelor. Mai menționez si ca in urma cu cateva ani am început să am cârcei la gamba piciorului stâng, chiar ma opream si din mers pentru ca orice mică mișcare in acel moment amplifica durerea.
    Acum aceasta amorțeală a degetelor o simt mai ales dimineata cand ma dau jos din pat, cand stau jos pe un scaun și chiar cand merg. Pe lângă amorțeală mai simt si o mica durere in degetul mare de la picior si înțepături.
    Imi puteti spune despre ce este vorba?
    Multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastră!

  • Baciu baciu spune:

    Am diabet tip 2 insulino dependent dureri de picioare după 50m mi se blochează pulpele picioarelor, durere și nu mai pot merge trebuie sa fac pauza 10 min și iar se repeta după 50m obosesc hipertens0iune oscilanta am 65 de ani și 115 kg înălțime 170.ce sar putea face în cazul meu, o recomandare va rog. Va mulțumesc.

  • gheorghe spune:

    de cateva luniam observat ca am dureri in timpul mersuluisi cand urc scarile de la bloc la ambele pulpe daca odihnesc nu mai am dureri e ceva grav?

  • Dragan Tudor spune:

    Am 76 ani si am arteriopatie obliteranta de 7 ani . Am facut toate investigatiile posibile la Fundeni si medicii au ajuns la concluzia ca nu ma pot opra. De cca4 luni mi-aaparut la degetul mic dela piciorul drept o batatura fff dureroasa noaptea in special , pe care nu o pot scoate deoarece mi s-a spus ca locul acela nu se alimenteaza cu sange si e posibil sa am probleme , chiar amputarea lui Mentionez ca nu s-a inegrit , dar am dureri mari si la toate buricele degetelor. Va multumesc

    • dragantudor spune:

      01 iulie 2018.Nu am primit nici-un sfat . durerile continua noaptea si nu pot sa ma odihnesc Ma dor buricele degetelor mai tare si asa zisa de mine –batatura dela degetul mic nu mai este vizibila dar degetul ma doare ff tare . Este incontinu rosu , imi amorteste toata laba piciorului noaptea tot mai des si durerile devin din ce in ce insuportabile Ce as mai p[utea face sa nu ajung la imputare .Multumesc .

  • nicoleta spune:

    Buna ziua.Soacra mea are 59 ani de 2 ani i s-a depistat ca are arteriopatie stagiu 4 deci final,are diabet probleme cardiace si 2 accidente vasculare,pana in momentul de fata de la depistarea boli am reusit prin tratament sa o tinem pe linia de plutire cum se spune se deplaseaza cu greu dar acum cateva zile mi-a spus ca i s-a indoit calcaiu sa inmuiat si era sa cada asta la piciorul stang care este afectat total circulatia periferica pe piciorul stang fiind 0 si pe dreptul 0,5,credeti ca acesta este vreun semn ca boala se agraveaza,va rog ceva sfaturi am facut tot ce mi-a stat in putinta sa nu ii apara gangrena sau ulceratii la picior pana in momentul de fata .Va multumesc.

  • Buliga Ion spune:

    Doresc un trarament cu medicamente

  • johnny valentino spune:

    Va salut D.lor camarazi de suferinta. Arteriopatia obliteranta este aproape insesizabila si apare ca niste ciupituri de tin tar dupa un efort ( mers pe jos ) la persoanele predispuse. Nu ma asteptam, voi urmari comentariile.

    • ana spune:

      Buna seara sotul meu de 2 luni de zile are durei musculare insuportabile la membrele inferioare.In luna august i-am facut analize si i-a iesit acid uric mare, fibrinogen mare .colesterol mare. Este sub tratament dar,de 2saptamani durerile s-au cronicizat,iar pe corp i-au aparut ca niste ciupituri de tantar. in luna ianuarie i-am facut doppler pe vase si arterele de sange si a iesit bine .Va multumesc astept un raspuns ce sa fac.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.