Arafat: Pacientii nu pot fi refuzati pe motiv ca nu exista confirmarea sau infirmarea faptului ca sunt pozitivi sau negativi

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a atras atentia asupra faptului ca pacientii nu pot fi refuzati la internare, chiar daca nu exista confirmarea infectiei cu COVID 19, si ca refuzul internarii intra sub incidenta legii penale.

„Refuzul de internare – si atragem atentia asupra acestui lucru – a unui pacient care are nevoie de ingrijiri medicale spitalicesti cade sub incidenta penala. Atragem atentia managerilor si sefilor de sectie, precum si medicilor care efectueaza garzi in spitale ca pacientii nu pot fi refuzati, tratamentul, pe motiv ca nu exista confirmarea sau infirmarea faptului ca sunt pozitivi sau negativ COVID”, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

De altfel, el a explicat ca a emis un ordin in acest sens, dupa ce au existat mai multe asemenea situatii de refuz.

„Am emis patru ordine (…) in patru aspecte, pe care o sa le explic. Primul, si pe care-l consideram extrem de important, este cel care stabileste anumite reguli pentru internarea pacientilor care se prezinta la unitatile de primiri urgente si la spitale. Dupa ce ni s-a semnalat ca in unele situatii s-a intarziat cu internarea sau cu transferul din cauza lipsei testarii si a confirmarii sau a infirmarii infectiei cu COVID, am decis sa emitem un ordin al comandantului actiunii, care stabileste clar ca orice pacient poate fi suspectat de a fi COVID pozitiv, chiar daca nu exista testarea la nivelul unitatii de primiri urgente, motiv pentru care personalul medical trebuie sa se protejeze corespunzator, dupa care pacientul care are alta patologie si care necesita internare imediata sau pacientul in stare critica se va interna in spitalul in care exista sau la care s-a prezentat sau in alt spital conform ordinului Ministerului Sanatatii si al Ministerului Afacerilor Interne 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic a pacientului critic sau la un spital stabilit de directiile de sanatate publica”, a mai spus Raed Arafat la conferinta de la MAI, conform sursei citate.

Etichete: pacienti suspecti covid-19, caz suspect coronavirus, pacienti spitale, refuz internare, raed arafat

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.